Шефът на ОЛАФ: Манипулирането на обществени поръчки са класически случай на измама

03 февруари 2021 09:15

© Novini.bg
1131 1

За да се справи българското Министерство на вътрешните работи с миграционния натиск, Европейската комисия се е съгласила министерството да се възползва от европейско финансиране, за да закупи 350 автомобила за всякакви терени, които да бъдат използвани от полицията за охрана на границите.

Това заяви пред БНТ шефът на ОЛАФ Виле Итала.

Разследването на ОЛАФ, проведено в периода юли 2018 г. - декември 2020 г. доказа, че министерството е използвало евросредствата, за да закупи 219 SUV, повечето от които са произведени през 2013 г. и 2014 г. и няколко години са били на склад. Не всички от тези автомобили могат да се използват за охрана на граници в насечен терен, без проходими пътища, каквито са изискванията", разясни Итала.

Той коментира, че парите не са похарчени целево и заради това трябва да бъдат върнати. И изрази тревога, че институция като полицията е станала жертва на такава "класическа" измама.

"Всичко това означава, че парите - близо 6 млн. евро, не са похарчени целево и трябва да бъдат върнати. Манипулирането на обществени поръчки са класически случай на измама, каквито често виждаме в ОЛАФ. Още по-тревожно е, че такава обществено значима институция като полицията е била жертва на такъв тип действия", каза шефът на ОЛАФ.

Той призова прокуратурата ни да започне разследване за злоупотреба с власт в полза на трета страна.

Шефът на ОЛАФ: Препоръчваме започване на правни действия за злоупотреба с власт в полза на трета страна

Настоятелно призовавам българската прокуратура да обърне внимание на нашите препоръки за започването разследване за злоупотреба с власт в полза на трета страна. Това е ясен сигнал от наша страна, че никой не е над закона и ОЛАФ, заедно със своите партньори в Европа, ще работи неуморно, за да защитава парите на европейските данъкоплатци", каза още Итала.

Novini.bg
1131 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Ала бала

2021.02.03 | 10:20

1
Ха значи трябва да се разследва всяка една обществена поръчка, а дано ама на дали.

Добави коментар

Водещи новини