ЕС: Унгария трябва да промени законите за обществени поръчки

  • 08 февруари 2021 15:51

  • 328
  • 2
ЕС: Унгария трябва да промени законите за обществени поръчки
© pixabay

Изпълнителният орган на Европейския съюз уведоми Унгария, че трябва да промени законите си за обществени поръчки, за да ограничи системните измами, преди да може да получи милиарди евро от фонда на ЕС за възстановяване от пандемията. Това пише в документ за вътрешно ползване, цитиран от БТА.

Европейската комисия управлява схемата на стойност 750 милиарда евро и вече уведоми няколко държави членки, че предложенията, които са дали за усвояване на своя дял от средствата, трябва да бъдат подобрени. Блокът иска категорични промени в унгарските закони за обществени поръчки, става ясно от документ от 26 януари, в който се излагат конкретните законови промени, очаквани от правителството на Виктор Орбан.

Орбан увеличава предизборните разходи

Конкуренцията в обществените поръчки на практика е недостатъчна, пише в документа и се казва, че това е свързано със "системни нередности", "довели през 2019 г. до най-големите финансови корекции в структурните фондове в историята (на ЕС)".

В документа се призовава конкретно за подобряване на прозрачността и достъпността до данните, като се изтъква, че това може да доведе до по-честен и по-открит процес при възлагането на обществени поръчки.

В периода 2015 - 2019 г. Унгария е допуснала нередности в близо 4 процента от усвоените еврофондове според миналогодишен доклад на Европейската служба за борба с измамите ОЛАФ. Средният процент за блока по този показател е 0,36 на сто. Резултатът на Унгария е много по-лош от предпоследната в тази класация - Словакия, където този процент е 0,53.

Документът на Европейската комисия изброява необходимите законови промени за въвеждане на по-голяма прозрачност, реална конкуренция между кандидатите и отчетност в унгарските обществени поръчки. Целта е избягване на измами и на необходимост от възстановяване на неправилно изразходвани средства.

Мая Йорданова
328 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Marya19

2021.04.10 | 04:00

2
­­­В­и­­ж­­т­­е­ ­­­м­­­о­­я­­­т­­­а­­­ ­­­т­и­­­й­­­н­­ ­­­п­­­у­­­т­­к­­а­ ­-­­­ ­­W­­W­W­.­­­B­G­1­­7­­.­­­C­­L­U­­­B­­­
Народа

2021.02.08 | 16:40

1
Да ги направи като нашите,ТИКВЕТО си ги получава и си ги краде без проблеми.

Добави коментар

Водещи новини