"Булгартрансгаз" обяви обществена поръчка за доизграждането на газопреносната мрежа от турската до сръбската граница

  • 21 декември 2018 17:19

  • 1099
  • 2
"Булгартрансгаз" обяви обществена поръчка за доизграждането на газопреносната мрежа от турската до сръбската граница
© Pixabay (архив)

"Булгартрансгаз" е обявила обществена поръчка за избор на изпълнител на разширението на газопреносната мрежа в района на компресорна станция Провадия до българо-сръбската граница.

Това съобщи на пресконференция изпълнителният директор на дружеството Владимир Малинов. Поръчката е под условие резервирането на капацитета на тръбата да е успешно, а това ще зависи от резултата на третата фаза на пазарния тест, обявен от дружеството с краен срок 31 януари 2019 г. Крайният срок за участие в обществената поръчка, която ще е по открита процедура, е 15 февруари 2019 г.

Очакваните общи приходи по проекта за следващите 15 години ще са над 7 млрд. лева, а необходимият нетен приход, който да бъде гарантиран на базата на обвързаните договори за капацитет, за да може "Булгартрансгаз" да пристъпи към проекта, е 2,676 млрд. лева. Общо 5 компании са заявили интерес при първите фази. Сред тях са Газпром и Булгаргаз.

Проектът има два крайни срока на реализация - 31 декември 2019 г. или същата дата на 2020 г. в зависимост от избрания вариант за осъществяване на проекта. По-краткият, който би позволил да дадем изходен капацитет на Сърбия, предполага използването на съществуваща тръба.

Министърът на енергетиката Теменужка ПетковаТеменужка Петкова Теменужка Петкова е министър на енергетиката. Родена е на 18 януари 1967 г. Магистър по, която също присъства на пресконференцията, съобщи, че днес са купени 6,5 млн. квоти вредни емисии за около 324 млн. лева за ТЕЦ "Марица-Изток 2". Това ще гарантира безпроблемна работа на дружеството и стабилност на електроенергийната система тази зима.

Също днес е бил подписан договор за безвъзмездна финансова помощ по ОП "Иновации и конкурентоспособност" за 39 млн. евро по проекта за интерконектора България-Гърция, което ще позволи строителството на обекта да започне през следващите няколко месеца.

Подписаният меморандум за сътрудничество между "Булгартрансгаз" и Централноевропейския газов хъб ще съдейства газовата борса в страната да заработи до кроя на следващата година.
 

Последвайте канала на

БТА
1099 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Гошо

2018.12.21 | 19:51

2

А тези тръби не са ли за мръсна канализация?????

2018.12.21 | 18:58

1

Ама руски газ няма да мине, само плъхове, братушките въобще не обсъждат транзита през България, наказани сме за заради седесарски евро-кypвенлък.

Добави коментар

Водещи новини