Теменужка Петкова: България цели да си запази стратегическото място на газовата карта на Европа

  • 30 ноември 2018 13:09

  • 498
  • 0
Теменужка Петкова: България цели да си запази стратегическото място на газовата карта на Европа
© Булфото

България цели да си запази стратегическото място на газовата карта на Европа. Това заяви пред журналисти в Народното събрание министърът на енергетиката Теменужка ПетковаТеменужка Петкова Теменужка Петкова е министър на енергетиката. Родена е на 18 януари 1967 г. Магистър по след като парламентът прие актуализация на енергийната стратегия на страната.

Работим за това България да бъде стратегическа държава както досега по отношение на доставките и транспортирането на природен газ, каза министърът. По думите й, за да се случи това, трябва да има инфраструктура - изграждане на интерконекторите на България със съседните страни, изграждане на газова борса, както и осигуряване на различни източници на доставка.

Топ приоритетен проект е интерконекторът Гърция - България, той е включен и в седемте топ приоритета на ЕС, заяви министърът по време на дебатите в пленарна зала. Петкова посочи, че този проект е в необратима фаза на реализация. На финалната права са обществените поръчки, така че да стартира строителството в началото на 2019 г.

Предвижда се 2020 г. проектът да бъде въведен в търговска експлоатация.
Друг важен проект по думите на министъра е интерконекторът със Сърбия, който ще бъде факт до май 2022 г.

Последвайте канала на

Нора Виткова
498 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини