МС създаде Енергиен борд и направи скандални разкрития (видео)

  • 27 август 2014 11:58

  • 13087
  • 41
МС създаде Енергиен борд и направи скандални разкрития (видео)
©

Редовното заседание на Министерски съвет започна с минута мълчание в памет на поетът Валери Петров. След това премиерът Георги БлизнашкиГеорги Близнашки Проф. Георги Петков Близнашки е роден на 4 октомври 1956 г. в с. Скравена, Софийска припомни, че той е бил член на Великото народно събрание и цитира негови стихове.

Сменихме още един областен управител на Сливен, каза премиерът. Той уточни, че кабинетът се придържа към кадри без политическа принадлежност.

Ключов момент от заседанието е било създаването на Енергиен борд. Това се налага, за да се овладее тежкото състояние в енергийния сектор. Задълженията на НЕК достигат 3,8 милиарда лева - това е изключително драматично. Необходими са спешни мерки, разработването на нов ценови модел - това е неизбежно. Основните политически сили си дават сметки, че трябва да се направят непопулярни и спешни мерки. През годините са се вземали неадекватни решения там, а НЕК е длъжник на обществото, заради многото грешки, които е допуснал. В тази ситуация всички сме губещи, въпросът е как да минимизираме загубите. Енергийният борд ще направи проверка в системата, след това ще се уточни с колко ще се повиши цената на тока.

Три области са обект на вниманието на правителството - финансовото състояние на страната, банковата схема и енергетиката.

Финансовият министър Румен ПорожановРумен ПорожановРумен Порожанов е бивш министър на земеделието, храните и горите. Роден е на 17 август 1964 г. в обясни, че предходното правителство е допуснало грешки и нередности по редица проекти в края на мандата си. Той увери, че се работи по възстановяване на европрограмите. Порожанов коментира, че актуализацията на бюджета е наложителна. Той увери, че служебното правителство ще направи анализ и вероятни сценарии във бюджета, а от парламента ще зависи дали това ще бъде ободбрена.

Проектът за Енергиен борд беше приоритетен за нас. Това каза вицепремиврът по икономическата политика Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на. Той е част от ангажиментите и задачите на служебния кабинет Свързан е пряко със стабилизиране на сектора, чрез него ще се осигури публичност и прозрачност. Надяваме се той да работи в консенсус, въпреки натрупаното напрежение през годините. Другата седмица Енергийният борд ще проведе първото си заседание, увери Захариева. Тя уточни, че веднага след това ще се вземат мерки за решаване на неотложните задачи. Тя увери, че в него ще вземат участие и неправителствени организации.

Енергийният борд ще извършва анализ на състоянието на сектор "Енергетика" и ще определя причините, водещи до нестабилност на енергийната система. Също така ще определя принципите и насоките за устойчиво управление на сектора. Други задачи на Борда са да обсъжда и предлага мерки за решаване на установени проблеми с цел стабилизиране на енергийната система, както и да дава становища относно дейностите и мерките, предприемани от държавните органи и организации в областта на енергетиката. Консултативният орган ще може да отправя предложения за изменения и допълнения на нормативната уредба, както и да обсъжда и дава становища по предложенията за стратегии в енергийния сектор.

Членове на Борда ще бъдат заместник-министри на икономиката и енергетиката и на труда и социалната политика, председателят на ДКЕВР и по един представител на Българска фотоволтаична асоциация, Асоциацията на водните централи, Българската ветроенергийна асоциация, БЕХ, НЕК, "Ай И Ес ЗС Марица Изток 1" ЕООД, "Контур Глобал Марица Изток 3" АД, Асоциацията на топлофикационните дружества в България, ТЕЦ – заводски централи, Асоциацията на търговците на електрическа енергия, Българската петролна и газова асоциация, Българската асоциация природен газ, "Енергиен системен оператор" ЕАД, "ЕВН България" ЕАД, "ЕНЕРГО-ПРО Варна" ЕООД, "ЧЕЗ България" ЕАД, Българската национална асоциация на потребителите, Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори, Асоциацията на банките в България, Асоциацията на индустриалния капитал в България, Българската търговско-промишлена палата, Българската стопанска камара, Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България, Българската минно-геоложка камара, НСФЕБ – КНСБ, ФСО ФЕ – Подкрепа. Енергийният борд може да привлича за участие в заседанията представители и на други държавни органи, институции, международни организации и търговски дружества от сектор "Енергетика", както и експерти в тази област.

Почти всички хора, които имат право на еднократна помощ след бедствието в Мизия са я получили. Снощи направих опит да се свържа с областния управител на града, но той не вдигна телефона. Исканията на хората са свързани с оценка, която трябва да бъде направена на щетите, за съжаление върви много бавно. Без нея обаче не може, отбеляза социалният министър. Той уточни, че на общината е предоставена финансова помощ от 1 милион лева. Според Йордан ХристосковЙордан Христосков Проф. д-р Йордан Атанасов Христосков е роден на 20 октомври 1951 година. Завършва ВИИ "Карл посочването на виновните за наводнението ще стане след приключване на разследването от компетентните органи.

Премиерът Георги БлизнашкиГеорги Близнашки Проф. Георги Петков Близнашки е роден на 4 октомври 1956 г. в с. Скравена, Софийска увери, че бедстващите хора в Мизия не са изоставени. Ние направихме няколко жеста към тях и ще ги подпомогнем, но те ще трябва да си строят сами къщите. Относно това, че ще бойкотират изборите, премиерът призова да направят точно обратното - да излязат да гласуват. Тези избори са съдбоносни и трябва да покажем, че сме нормално и отговорно общество.

Премиерът увери, че консултации с политическите партии преди изборите ще има.

Икономическият министър Васил ЩоновВасил Щонов Васил Щонов е роден на 25 април 1972 г. в гр. Пловдив. Възпитаник е на Английската езикова гимназия отново подчерта, че скокът на цената на тока няма да е с 50%. Това е цялата дупка, която е в момента. Той увери, че поскъпването ще е плавно. Поискали сме оставките на трима от членовете на енергийния регулатор, защото не работят ефективно, включително и на председателя (Боян Боев, Илко Желязков, Георги Христозов). Част от дупките ще е се запълнят с предоговарянето на неизгодни договори, спиране на течовете в системата, както и редица други мерки. Едва след това ще се направят разчетите и ще се определи повишението. Министърът отбеляза, че е много трудно да се правят разчети, когато регулаторът си променя оценките през шест месеца. Стараем се да назначаваме експерти, увери Щонов. В енергетиката има хора, на които трябва да им се забрани поне 10 години да се занимават с енергетика. Ако не са знаели какво правят, са можели да се обърнат към международни експерти.

Няма списък с хора, които трябва да се отстранят, увери Близнашки. Той подчерта, че се махат само политически лица. Премиерът припомни, че предшественикът му Пламен ОрешарскиПламен Орешарски Доц. д-р ик. Пламен Василев Орешарски е български финансист, преподавател и политик. Роден е на 21 си е тръгнал заедно с екипа си, но това е било преписано на него. Предходните областни управители  са назначени от Сергей СтанишевСергей Станишев Сергей Дмитриевич Станишев e председател на Националния съвет на БСП, министър-председател на и Лютви МестанЛютви Местан Лютви Ахмед Местан е роден в село Чорбаджийско. Завършил е българска филология   в, обяви Близнашки. Той подчерта, че не желае да се нагнетява обстановката и ще назначи професионалисти, които са доказали качествата си. Областните управители, които са влезли в листи за изборите трябва да се оттеглят, за да отстъпят мястото на независими хора. Нашата цел е да създадем сигурност и спокойствие в страната. Доверието в институцията беше сринато и ние искаме да го възстановим. Същия подход прилагаме и в ДКЕВР, защото там се поддържаше една политика, угодна на правителството за изкуствено задържане на цените на тока, в резултат на това се отвори огромна дупка. Затова моля хората, отговорни за това да бъдат така добри да се оттеглят, за да се потърсят решения в интерес на обществото.

Не желаем да се създава напрежение в навечерието на изборите със рязък скок на цените на тока. Нека бъдем реалисти, провеждаме една много умерена линия в кадровите промени, за да разрушим статуквото. Казах го и в самото начало, хората които атакуват служебното правителство допускат принципна грешка. Нашите действия се ползват с одобрение от обществеността. Не сме прекалили в нищо. Имаме добрата воля, подчерта премиерът.

Това е началото на една голяма промяна. Няма да успеем да я осъществим изцяло, но ще поставим началото. Съжалявам, че има финансов недоимък, за да можем да решим натрупаните проблеми. Имаме ясно съзнание за това, което правим. Искаме да стабилизираме страната, за да отидем на едни честни и свободни избори. Премиерът Близнашки помоли да не се правят спекулации и да се нагнетява напрежение.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
13087 41

Свързани новини

Коментари 41

Добави коментар

2014.09.05 | 10:01

41
До 39: Руски еничар! Вън от България! Заминавай в Сибир!

2014.09.05 | 10:01

40
САМО ВОЛЕН и АТАКА ! Такива предатели като Гоце , Плевню, Станишев , ТИКВАТА , Кунева , Кристалина , Симо крадеца , Доган , Костов , Желю ни докараха до тази задънена България ! Сега си въртят гъзовете да замажат лайната , които изсраха ! НАЙ - БЕДНИ , ПОСЛЕДНИ в Европа !
sdg

2014.09.01 | 00:44

38
samo deto tvoq volen izsra nai-golqmoto ot vsi4ki i izobshto se proqvi kato edno jalko laino..Takuv nacionalen predatel ne sme imali ot vremeto na onazi baba deto pokazala tainata pateka na turcite 4e da vlqzat v tarnovskata krepost...Tova jalko 4ove4e ne zaslujava daje imeto mu da se spomenava puk ti iskash nqkoi da glauva za nego..

2014.09.05 | 10:01

39
Ние не искаме бордове, ние не искаме управия, ние искаме да продължим да затъваме надолу, заедно с „великата „ Русия , под „мъдрото „ ръководство на КГБ (Путин), майната и на България, да живее Мая Манолова, да живее Делян Пеевски !

2014.08.29 | 13:41

32
СМЪРТ ЗА ВСЕКИ КОЙТО Е СРЕЩУ РУСИЯ !
onq s konq

2014.08.31 | 22:39

37
Ти ли ще иэпълнаваш смъртните присади?Ееей шматко...що си го търсите веее,баси маэохистите:)
Анонимен

2014.08.31 | 22:38

36
На кое общество бе Боклук долен, на това на което се плащаше да протестира и сега е във власта ли?

2014.08.31 | 22:38

35
Къжеш Близнашки!Ваньо Танов не е ли с партиина принадлежност???

2014.08.30 | 11:37

34
Долу Русия! Долу Русия! Долу Русия! ВЪН РУСКОТО ВЛИЯНИЕ ОТ БЪЛГАРИЯ!!! Долу Русия! Долу Русия! Долу Русия!

2014.08.30 | 11:28

33
Щом в този т.нар.Енергиен борд ще участват предтавители на неправителствени организации,значи вече задокеанскте собственици на България са изпратили списъка с нужните им мена.Повече от40 хиляди неправиелствени организации надлежно регистрирани,според регистъра на М–во на Правосдието,само малко над 10 хиляди функционират.Това са онези,които издържа държавния департамент на САЩ и др.от типа Сорос.

2014.08.28 | 13:43

31
Близнашки голямо близане на рани ще падне на есен. Усещаш ли ?

2014.08.28 | 13:41

30
Те тоо Близнашки е по катил и от Б.Б.

Добави коментар

Свързани видеа

Свързани галерии

Водещи новини