Среща на Председателската тройка в София

  • 17 юни 2018 20:54

  • 2537
  • 0
 Среща на Председателската тройка в София
© eu2018bg

Със среща на Председателската тройка започна заключителното събитие от Парламентарното измерение на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз в София, съобщи пресцентърът на Народното събрание. В срещата са участвали председателите на комисиите по европейски въпроси на предходното, настоящото и бъдещото председателство - Естония, България и Австрия, както и от делегацията на Европейския парламент.

Срещата има подготвителен характер и резултатите от дискусията ще бъдат представени на останалите делегати в началото на Конференцията на комисиите по европейските въпроси на парламентите на ЕС /59-ти пленарен КОСАК/, която ще бъде открита утре, 18 юни, в 9.00 ч., в зала 3 на НДК, се посочва в съобщението.

Освен че е утвърдила работната програма на утрешния парламентарен форум, Председателската тройка е обсъдила и постигнала компромис по заключителния документ, който се очаква да бъде приет в края на Софийската пленарна среща. КОСАК може да предоставя на вниманието на Европейската комисия, Европейския парламент и Съвета становища, които отчитат общи позиции и виждания на националните парламенти по актуални и ключови теми от европейския дневен ред.

Проектът на принос, изготвен от Комисията по европейски въпроси и контрол на европейските фондове на Народното събрание, е посветен на водещи приоритети за Българското председателство и неговото парламентарно измерение. Сред тях са необходимостта от силна и ефективна Кохезионна политика след 2020 г., задълбочаването на европейската интеграция на страните от Западните Балкани и подобряването на свързаността в региона и връзките му с Единния пазар, засилване на социалното измерение на Европа и на ролята на националните парламенти в дебата за приближаване на Европа по-близо до гражданите.

Председателят на Комисията по европейски въпроси и контрол на европейските фондове Кристиан Вигенин е благодарил на участниците в срещата за активното участие и конструктивното сътрудничество на Австрия, Естония и ЕП през изминалите шест месеца. Той е изразил надежда, че Българското председателство и неговото парламентарно измерение с всички включени в календара му дейности, срещи и събития, е допринесло за придвижването напред на дебатите по важни европейски теми и за приближаването към една по-добра, сигурна, защитаваща, балансирана и обединена Европа, посочват още от Народното събрание.

Последвайте канала на

Нора Виткова
2537 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини