Того и Етиопия рестартират бизнес отношенията си с България (снимки)

  • 30 май 2018 16:46

  • 1858
  • 6
Того и Етиопия рестартират бизнес отношенията си с България (снимки)
© МВнР

Рестарт на бизнес отношенията с България и покана към българските компании да инвестират в региона. За това се договориха вицепремиерът и външен министър Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на и нейните колеги - първите дипломати на Того и Етиопия.

Тя разговаря с министрите преди старта на Съвместния министерски съвет на ЕС и Групата страни от Африка, Карибите и Тихоокеанския басейн (АКТБ), който ще се проведе в следващите два дни в Ломе, столицата на Тогоанската република. Форумът, в който участват делегации на 79 държави, ще се проведе под съпредседателството на Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на, тъй като тя ръководи делегацията на ЕС като Председател на Съвета на Съюза.

“България може да предложи много възможности за съвместен бизнес в минното дело, земеделието, високите технологии и роботиката, фармацевтичната промишленост”, заяви министър Захариева.

“Моят фокус е върху икономическата дипломация. Предлагам да организираме срещи на нашите търговски камари и бизнесфорум в Ломе”, заяви министърът на външните работи, сътрудничеството и африканската интеграция на Тогоанската република проф. Робер Дюсеи.

Неговата страна, която домакинства министерската среща между ЕС и Африка, Карибите и Тихоокеанския басейн, е разположена на територия от 56 785 кв. км. 65 на сто от близо 8-милионното население е заето в селското стопанство. Отглеждат се традиционните култури ямс, маниока, царевица, ориз, просо и сорго. От износните култури се произвеждат памук, кафе, какао. Водещо място в износа на Того заема добивът на фосфати, като залежите са най-богати в света (81 % съдържание на суровината) и се изчисляват на около 260 млн. тона първокачествена суровина. Открити са и големи залежи на варовик (около 200 млн. т), за усвояването на които е построен завод за цимент и мрамор. Запасите на желязна руда са около 1 млрд. т. Изградени са мощности за преработка на палмово масло, кафе, брашно и памук, както и за текстил, обувки, напитки.

Търговско-икономическите отношения между Того и България са в застой, след като по времето на социализма българските държавни предприятия са осъществявали редовен износ за африканската държава. “Споразуменията между нашите държави от времето на социализма са меко казано остарели - трябва да ги актуализираме”, заяви тогоанският външен министър проф. Дюсеи.

Министър Захариева го запозна и с възможностите за образование за чуждестранни студенти, които предоставят българските университети. Това е първото посещение на български министър в Тогоанската република от установяване на дипломатически отношения през 1974 година.

В рамките на визитата си вицепремиерът Захариева разговаря и с колегата си от Федерална демократична република Етиопия Уъркнех Гебейеху. “България и Етиопия имат много обща история като социалистически страни. Вие бяхте най-големият наш приятел в соцлагера. Аз си спомням, че се научих да шофирам на български трактор, тъй като вашите машини се произвеждаха и у нас - каза министър Гебейеху.

„С падането на социализма в двете държави трябва да възстановим нашите отношение на нужното ниво. Ние се нуждаем от вашето ноу хау във високите технологии и сме готови да посрещнем всякакви български инвеститори. Имаме огромно потребление и свободна работна ръка заради непрекъснатия ръст на населението.”

“България може да се превърне във врата за Етиопия към ЕС. Добри сме във високите технологии и създаването на стартиращи компании. Във вашата страна е и едно от трите български посолства в Субсахарска Африка”, каза министър Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на.

До 1974 г. България поддържа добри отношения на сътрудничество с Етиопия. Император Хайле-Селасие посещава България през 1967 г. и 1971 г. След свалянето на монархията през май 1974 г. и периода на вътрешнополитическо укрепване през 1974 - 77 г., двустранните отношения се развиват динамично. Засилва се интензивността на политическите контакти, включително и на най-високо ниво. След 1991 г. не са осъществявани двустранни политически визити на държавно равнище в Етиопия.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1858 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
ь

2018.05.30 | 22:07

6
Малко прегорели и на двете снимки...

2018.05.30 | 18:12

5
Които са от изключително значение за "икономиката" на страната - несравнимо по-голямо от тези с Русия например...
ПОЖАРНИКАРА БУДА-ЛА

2018.05.30 | 17:38

4
А УТРЕ ЩЕ СА ТУК ПРЕЗИДЕНТИТЕ НА БУРУНДИ И ЗИМБАБВЕ И ПОЖАРНИКАРА БУДА-ла ЩЕ СЕ ФЪРЛИ ДА ГИ ЦАЛиВА ПАТЛАДЖАНИТЕ.....МУ-ХА-ХА B-)
mp

2018.05.30 | 17:28

3
bravo na sluga zaharieva eto stopliame targovskite otnoshenia sas togo i etriopia sega ostava i sas mozambik i cad i vece sme super grobarska darjava.
асд

2018.05.30 | 17:02

1
сериозно ли бе? ще падне един бизнес....
ще им продаваме тикви

2018.05.30 | 17:21

2
във гроб е пълно със такива.

Добави коментар

Водещи новини