Приключи 43-та конференция на директорите на Разплащателните агенции в ЕС

  • 25 май 2018 18:19

  • 1595
  • 1
Приключи 43-та конференция на директорите на Разплащателните агенции в ЕС
©

Успешно приключи 43-та конференция на директорите на Разплащателните агенции в ЕС, която се състоя от 23 до 25 май в НДК и чийто домакин беше ДФ "Земеделие" - Разплащателна агенция, съобщиха от фонда.

Форумът, част от програмата на българското председателство на Съвета на ЕС, е бил открит от министъра на земеделието, храните и горите Румен ПорожановРумен ПорожановРумен Порожанов е бивш министър на земеделието, храните и горите. Роден е на 17 август 1964 г. в, който е изтъкнал, че Разплащателните агенции имат изключително важна роля при оценката и предефинирането на Общата селскостопанска политика /ОСП/, защото всекидневното й управление е в техни ръце. "2018-а година е времето, в което не само трябва да анализираме и обсъждаме, но и правилно да планираме къде искаме да бъдем след 10 години. Сега е моментът, в който трябва да навлезем в експертните дискусии, за да постигнем желаното развитие. За целта нека се облегнем на нашата експертиза, на опита и на иновациите. Това е заявил от своя страна изпълнителният директор на ДФ "Земеделие" - Разплащателна агенция, Живко Живков.

Основните теми, предизвикали дискусии сред делегатите, са били основателността на разходите, възможностите за автоматизация на мерките извън ИСАК /Интегрирана система за администриране и контрол/ и прилагането на Мониторинговия подход за настоящата ОСП. Дискутирани са били и предизвикателствата в ОСП след 2020 година. Тези елементи са част от инструментариума, чрез който разплащателните агенции следят правилното изразходване на финансовите средства от националните бюджети и този на ЕС.

Интерес са предизвикали презентациите на ЕК, свързани с предложенията за новия модел на прилагане на Многогодишната финансова рамка в следващия програмен период след 2020 година. Те са основани на реформирането и опростяването на ОСП и намаления с 5 процента бюджет за земеделие, чийто първи вариант е бил обявен в началото на май. ЕК е заявила необходимост от модернизация и опростяване на ОСП с цел привеждането й в съответствие с новите технологии, климатичните промени и екологията. Директорът на дирекцията "Ниво на увереност и одит" в ЕК Кристина Борхман е изтъкнала, че Разплащателните агенции сами ще определят критериите, по които ще работят в следващия програмен период. Първо обаче всяка страна член трябва да разработи собствен стратегически план, основан на потребности за финансова подкрепа по първи и втори стълб на ОСП, които да постигат определени цели.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1595 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2018.05.25 | 18:44

1
БОКЛУК ОТ ШАЙКАТА

Добави коментар

Водещи новини