Продължаваме работа с Австрийското председателство по българските приоритети

  • 22 май 2018 13:18

  • 1457
  • 1
Продължаваме работа с Австрийското председателство по българските приоритети
© EU2018BG

Австрийското председателство продължава работа по българските приоритети. Разчитаме на почетните консули за това постигнатото от нас да бъде разказано на хората и бизнеса, както и чрез тях да започнем да промотираме хибридното финансиране, което търсим за развитието на региона.

Това каза министърът за Българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова по време на форума: „Ролята на почетните консули за подобряване на бизнес климата в региона и за насърчаването на културното обединение на Балканите“. Те са наши партньори в този процес и благодарение на които ние получаваме обратна връзка, допълни министърът, цитирана от Министерството за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018.

Има пълна приемственост в работата, която ще предадем на Австрийското председателство, което припозна три от нашите приоритети. Освен Западните Балкани, това са темите за дигитална Европа и по отношение на сигурността и миграцията, каза министър Лиляна Павлова.

Тя припомни усилията, положени от българското правителството и Председателството на Съвета на ЕС за откриването на перспективи за членство и свързаността между страните от региона на Югоизточна Европа. След поставянето на темата преди година тя първо стана част от Триото Естония – България – Австрия. Успяхме да се справим с второто предизвикателство- да съберем заедно на една маса лидерите на 28+6 държави и да потвърдим, че няма план „Б“, въпреки различията помежду ни, подчерта министърът.

До края на годината, освен Западните Балкани, България продължава да работи по темите „сигурност и миграция“, както и за приемането на Единния цифров пазар, подчерта министър Павлова. Тя изрази надежда, че заедно с Австрия ще продължим да работим със същото темпо за постигане на съгласие по т. нар. „Дъблинско споразумение“ и по законодателството, свързано със защита на неличните и личните данни в интернет.

Много е важен и дебата по многогодишната финансова рамка, който ще продължи през следващите месеци. Започваме серия от тематични срещи на най-високо ниво по кохезионна, селскостопанска политика, миграция, дигитален дневен ред, образование, за да можем да сме сигурни, че оставяме по тези теми ясни и готови позиции преди приемането на следващия рамковия бюджет, подчерта министър Павлова.

Предстои много работа, много реформи да бъдат направени, да развием свързаността между държавите и хората във всички направления. Щастлива съм да заявя обаче, че Софийският дневен ред не е само политическа декларация, а изпълнен с конкретика план за енергийна, транспортна, цифрова, образователна свързаност и най-вече – тази между хората, заключи министърът.

Последвайте канала на

Веселина Спасова
1457 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини