Мария Габриел: От догодина роумингът със Западните Балкани трябва да е под 70 евроцента (видео)

  • 18 май 2018 09:04

  • 3691
  • 2
Мария Габриел: От догодина роумингът със Западните Балкани трябва да е под 70 евроцента (видео)
© Булфото (архив)

Най-напред искам да започна с това, че в последните дни станахме свидетели и съприживяхме повратен момент в нашата обща история със Западните балкани. Това беше момент, който можем да характеризираме с ключовата дума свързаност. Само със свързаност бихме могли да опишем важността на Срещата на върха ЕС-Западни Балкани, неизменна част от която стана подписването на изявление за подкрепа на цифрова програма за Западните балкани, която предложих от лидерите.

Това каза на специален брифинг българският еврокомисар Мария ГабриелМария ГабриелМария Иванова Габриел е родена на 20 май 1979 г. в Гоце Делчев.   През 1997 г. завършва Езикова, която даде подробности за новите решения от Срещата на върха ЕС-Западни Балканина по отношение на цифровия ред. "Даваме началото на нещо ново. Нещо, което не сме виждали често на Балканите. Бих искала да благодаря на премиера Бойко Борисов за подкрепата и за лидерската позиция която има на Балканите и в Европа. Благодаря и на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, на председателя на Европейския съвет Доналд Туск, на българското председателство и на лидерите на Балканските страни за това, че показаха как чрез диалог, разбирателството и желанието за напредък могат да се постигат резултати. Като ресорен еврокомисар съм горда с постигнатото, което е послание преди всичко към гражданите на Западните балкани. Това е послание, че когато политиците водят диалог всичко може да бъде постигнато. Когато всички гледат в една посока това води до реализирането на ползи", категорична беше тя.

"Днес заставам пред вас да споделя какво постигнахме след месеци упорита работа с моя екип. Радвам се да обявя подробностите по пътната карта, която предлагам за намаляване цените на роуминга. С тази пътна карта отваряме нова страница, на която да пишем занапред цифровата история на Западните балкани с подкрепата на Европейския съюз. Всичко това ще спомогне за напредъка в процеса на европейската интеграция на страните от Западните балкани. Нека си спомним, че на страните в ЕС им трябваха 10 години за премахване на таксите за роуминг. Това им струваше 10 години упорита работа тежки преговори, но днес всички знаем какво означава да разговаряме без роуминг. Намаляването на цените на роуминга за Западните балкани беше мой приоритет от момента на стъпването ми в длъжност като комисар по цифрова икономика и общество. Днес броени месеци след това мога да представя тази пътна карта, с която отговаряме на очакванията на гражданите на страните от Западните балкани, но и на нашите европейски граждани", добави Габриел.

"Още това лято мобилните оператори ще предложат пакети данни за намаляване на цените на роуминга, които ще бъдат в пъти по-ниски от сегашните. Получили сме ясен ангажимент от мобилните оператори във всички балкански страни, че ще представят на своите потребители нови оферти за абонамент, както и нов подход против шоковите сметки, на които ставахме свидетели досега. Цените за мегабайт през лятото също ще паднат значително. За лятото на 2019 г. се предвижда цената да е под 70 евроцента, а година след това и 40 цента. В дългосрочен план до 2021 г. очакваме цената да стане 20 евроцента за един мегабайт",разкри еврокомисарят.

"Много важно е инвестиционната среда и инвестиционния климат да бъдат подобрени. Искам да споделя още няколко детайла от цифровота програма за Западните Балкани. Първият е достъп до широколентов и бърз интернет. Чрез него се повишава БВП с 1%. Всичко това води до нови работни места и инвестиции. Само така ще можем да задържим младите хора тук на Балканите. С цифровата политика за Западните Балкани гарантираме един растеж на региона. Трябва да работим за общата ни киберсигурност. Всичко това се гради на една дума - свързаност", обяви Мария ГабриелМария ГабриелМария Иванова Габриел е родена на 20 май 1979 г. в Гоце Делчев.   През 1997 г. завършва Езикова.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
3691 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини