Бисер Петков: Европейската перспектива за Западните Балкани е приоритет за Европредседателството ни

Българското председателство на Съвета на ЕС в областта на заетостта и социална политика отдава приоритетно значение на европейската перспектива на държавите от Западните Балкани.

Това заяви министърът на труда и социалната политика Бисер Петков по време на конференцията на високо ниво на тема „Икономическа и социална кохезия в Западните Балкани“ в София, съобщиха от пресцентъра на МТСП. В изказването си той обърна внимание на темите, свързани с правата и овластяването на жените и на уязвимите групи – с акцент върху етническите малцинствени групи и хората с увреждания. Насърчаването на равенството на половете и подобряване на условията за достъпност спрямо хората с увреждания са неразделна част от приоритети председателското трио Естония – България – Австрия. В тази връзка работим усилено за постигането на съществен напредък по Директива за подобряване на баланса между професионалния и личния живот. Това e една от инициативите, призвани да укрепят социалното измерение на Европа в посока на практическо приложение на Европейския стълб на социалните права, каза министър Петков.

Той подчерта, че България е готова да сподели със своите съседи опита си, свързан с хармонизиране на националното законодателство и практика с тези на ЕС, както и с приложението на кохезионната политика и усвояването на Европейските структурни и инвестиционни фондове. Министър Петков информира, че през последните няколко години Министерството на труда и социалната политика е сключило меморандуми за сътрудничество в социално-трудовата сфера с партниращите албански, македонски и сръбски институции. И в трите меморандума има клаузи за споделяне на българския опит в процеса на хармонизиране на трудовото и социално законодателство с това на ЕС.

В заключение министър Петков заяви, че Европейският съюз ще продължи да подкрепя европейската интеграция на Западните Балкани при решаването на техните проблеми в социално-трудовата сфера. Той съобщи, че днес в Брюксел представители на държавите членки започват обсъждането на проекта на ревизирана Многонационална индикативна стратегия. Сред приоритетите в документа са равенството на половете и равното третиране, достъпът до пазара на труда, качественото образование като предпоставка за борба с високата безработица, младежката заетост, социалното приобщаване на уязвимите групи.

Спорт

още

Коментари

Напиши коментар

Европредседателство 2018

още

Анкета

Трябва ли да се засили контролът при издаване на разрешително за оръжия?

Трябва ли да се засили контролът при издаване на разрешително за оръжия?

Вашите лични данни

Ние събираме и обработваме Вашите лични данни.

За осигуряване на правата ви по GDPR, молим за Вашето съгласие.

Ще използваме данните за осигуряване на по-доброто Ви преживяване на нашите сайтове.

Ако натиснете бутона Приемам всички, ще дадете съгласието си на нас и на всички трети страни, описани детайлно в Политиката за поверителност и Политиката за бисквитките.

Защо е необходимо моето съгласие?