България ще сподели богатото си културно-историческо наследство с Европа

  • 29 декември 2017 09:59

  • 1720
  • 3
България ще сподели богатото си културно-историческо наследство с Европа
© МБПСЕС 2018

Председателството на Съвета на Европа дава уникална възможност на България да покаже многообразието, което внася в евросъюза – култура, история, традиции, обичаи и постижения от всички сфери на живота. Имаме шанса да председателстваме Европа в годината, обявена за Европейска година на културното наследство, което допълнително ще засили интереса към приноса и мястото ни в Общността.

Този акцент е отчетен от министерството на председателството и това на образованието и културата, които са планирали популяризирането на интересни факти, свързани с българската култура и история. Сред малко известните ни постижения и поводи за национална гордост например са, че сме втори след Исландия по минерални извори, трети след Рим и Гърция по артефакти, световноизвестни сме с розовото си масло, първи сме по производство и износ на лавандула в ЕС.Председателството съвпада и с много дати от българската история, традиции, наука и култура. За отбелязването им са подготвени различни мероприятия, например за 1 март – Баба Марта, 6 май - Гергьовден, 24 май – Денят на българската азбука, празника на розите през юни в Казанлък и др.

С приемането на България в ЕС кирилицата стана официална азбука на Европа и българското председателство ще бъде провеждано изцяло на български. Всички документи и разговори ще се водят на родния ни език, като за над 22-те хиляди очаквани делегати и гости ще бъде осигурен превод.

Снимка: МБПСЕС 2018

Фокусът върху България е възможност да покажем и потенциала на страната да е световна 4-сезонна туристическа дестинация, както и да представим българските продукти, стоки и услуги с идеята те да бъдат оценени и да стигнат големите европейски пазари – вина, води, храна, био производство, традиции.

С всичко това България ще докаже, че вече не е само един от най-новите членове на Съюза, а пълноправен партньор и участник във вземането на решения и формулирането на дневния му ред, който има какво да сподели с Европа и да я заинтригува с богатата си история, култура и традиции.

 

Снимка: МБПСЕС 2018

Последвайте канала на

Novini.bg
1720 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2018.01.04 | 09:27

3
Дреме им на брюкселските лентяи за културното ни наследство

2018.01.04 | 09:24

2
МИ ДА, ЗАТОВА В САЙТА НА ЕС ЗА ГОДИНАТА НА КУЛТУРНОТО НАСЛЕДСТВО Е РЕГИСТРИРАНО САМО ЕДНО СЪБИТИЕ ОТ БЪЛГАРИЯ. ТО ИЗГЛЕЖДА Е НАПЪЛНО ДОСТАТЪЧНО.

2018.01.04 | 09:24

1
Богатството на България е банковите сметки на седесарските превратаджии.

Добави коментар

Водещи новини