ЦИК спира камерите в изборните секции на 26 март

  • 12 март 2017 20:30

  • 2654
  • 2
ЦИК спира камерите в изборните секции на 26 март
©

Видеонаблюдението в изборните помещения на предстоящите парламентарни избори на 26 март ще бъде изключено, става ясно от решение на ЦИК.

В изборния ден от 7 часа до края на гласуването, но не по-късно от 21 часа, камерите ще бъдат изключени, а техните обективи – закрити. Контролът дали има работещи камери в помещенията ще се осъществява от районните избирателни комисии, съобщава "Труд".

По време на разискванията е било предложено видеонаблюдението да остане включено, защото секционните избирателни комисии трябва да работят в условията на прозрачност. Идеята е била камерите да бъдат насочени само към изборното помещение, но не и към кабината за гласуване. При гласуване на предложението обаче ЦИК не е постигнала необходимото мнозинство от две трети от присъстващите членове. “За” са гласували 12 от 20-те членове, а “против” – 8.

Така е решено камерите да останат изключени в изборния. Говорителят на ЦИК Цветозар Томов обясни, че камери за наблюдение има предимно в големите градове, а и няма гаранция, че чрез тях не се контролира изборният процес и тайната на вота не се нарушава.

Включените камери в изборния ден в част от секциите, а в други – не, би поставило в неравнопоставеност избирателите.

 

Последвайте канала на

Росица Валентинова
2654 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2017.03.13 | 10:27

2
Нещо се готви комунистите искат пак да идват на власт. Аз лично не мисля, че заслъжават нов шанс.

2017.03.13 | 07:24

1
Трябва незабавно да се монтират в регионите с турско население,там стават най.големите далавери.

Добави коментар

Водещи новини