Вежди Рашидов: Преговаряме световни шедьоври да гостуват в Пловдив през 2019 година

  • 08 март 2017 19:09

  • 3939
  • 1
Вежди Рашидов: Преговаряме световни шедьоври да гостуват в Пловдив през 2019 година
© ГЕРБ

Колекции и шедьоври от световни музеи може да пристигнат в Пловдив през 2019-та година, когато градът ще бъде Европейска столица на културата. Това е един от приоритетите на бившия министър на културата Вежди РашидовВежди Рашидов Вежди Рашидов е български скулптор, министър на културата в кабинета на Бойко, който е трети в листата за народни представители.

"Обсъждат се възможности в Пловдив да бъдат изложени шедьоври на изобразителното изкуство от галерии в Толедо и Флоренция. Тематична изложба от Лувъра също може да гостува в града за втори път след 2015-та година", съобщи по време на посещението си в Пловдив Вежди РашидовВежди Рашидов Вежди Рашидов е български скулптор, министър на културата в кабинета на Бойко. Той уточни, че след като в Министерството на културата има внесен екшън-план, правителството може да отпусне средствата за финансирането на събития за Европейска столица на културата.

„След две години Пловдив ще представя България по света. Тук трябва да дойдат най-хубавите събития. Всеки площад трябва да е сцена”, каза още Вежди РашидовВежди Рашидов Вежди Рашидов е български скулптор, министър на културата в кабинета на Бойко.

Той припомни, че по времето, когато е бил министър на културата, са обновени много училища по изкуствата, музеи, театри, включително и пловдивският. "Сградата на театъра беше изцяло обновена след пожара на голямата зала. За възстановяването правителството на ПП ГЕРБ отпусна 4 200 000 лева, с които бяха направени модерни озвучителни и осветителни системи, система за пожароизвестяване, подвижна сцена, ремонтирани бяха още зрителският салон, фоайетата и гримьорните. „Дадох дума, изпълних я. Сега Пловдив има великолепен театър. Ако на 26-ти март отново ни гласувате доверие, ще продължим с кмета да работим по културната инфраструктура”, заяви Вежди РашидовВежди Рашидов Вежди Рашидов е български скулптор, министър на културата в кабинета на Бойко.

Заедно с кандидатите за народни представители от ПП ГЕРБ Менда Стоянова и инж. Атанас Ташков той присъства на откриването на сборна изложба на Дружеството на пловдивските художници под надслов „Усещане за жена”, както и на живописната изложба на Емилия Арабаджиева под надслов „Цветето” в галерия „Възраждане“ в Стария град.

По-рано кандидат-депутатите Вежди РашидовВежди Рашидов Вежди Рашидов е български скулптор, министър на културата в кабинета на Бойко, Менда Стоянова, Атанас Ташков, Мирослав Тенев се срещнаха с граждани в предизборния пункт в центъра на Пловдив и разговаряха с тях за Програмата на ПП ГЕРБ.

Сред приоритетите в сектор „Култура” са приемане на национална стратегия за развитие на изкуствата, културните и творчески индустрии, културното наследство и културния туризъм; финансиране на археологически проучвания; модернизиране на материалната база в сферата на културата и др.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
3939 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Елена

2017.03.09 | 22:56

1
Големи приоритети,голяма работа,обещават до 2020 година,а те повече от две години не могат да се задържат на власт,все някои им пречи,нищо не направи ,но другите виновни ,те правите.Нагли и нахални

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини