Георги Марков: БСП е дрогирана, пропиля шанса си да оправи България и носи историческа вина

  • 08 март 2017 11:46

  • 31691
  • 52
Георги Марков: БСП е дрогирана, пропиля шанса си да оправи България и носи историческа вина
©

Бившият конституционен съдия Георги Марков коментира пред Novini.bg политическата обстановка в страната преди предстоящите парламентарни избори на 26 март.

Какво смятате за предстоящите избори и за твърденията на БСП, че държавата е разсипана и съсипана?

- Според мен на последния конгрес Българската социалистическа партия беше дрогирана. Говориха се небивалици и тази партия се държеше като новородена. Като новоучредена, а тази партия имаше уникален шанс, какъвто униклаен шанс нямаха социалистическите партии в Полша, Чехословакия, Унгария, които загубиха отраз първите парламентарни избори в зората на демокрацията. БСП спечели  с абсолютно мнозинство още първите парламнетарни избори 1990 година. Никой не им пречеше да правят реформи и да оправят България. Вместо това те направиха невиждана национална катастрофа, при която хората умираха по опашките в 5 часа сутринта, нямаше бензин, нямаше памук, дори аспирин - в резултат на което в края на 1990 година стана общонационална политическа стачка, спря градският, железопътният транспорт и хората свалиха правителството на Луканов. След това в средата на 90-те години Жан Виденов получи абсолютно мнозинство, никой не им пречеше да правят реформи и да оправят държавата, а те фалираха банките - втора национална катастрофа, при която аз като конституционен съдия получих заплата от 3 долара, пък средностатистическият българин 1 долар. Хората запалиха парламента и ги пометоха. Как след тези социалистически управления ние искаме да са ни високи пенсиите, да сме богати и т.н. Говорят, че имало паралелна държава, паралелната държава я създаде БСП, след като преформулира и прекрои политическото пространство и след завой на ДПС на ляво сложи един възрастен професор Беров и започнаха силовите групировки да управляват Бълагрия. Паралелната държава съществуваше и при Пламен Орешарски и през 2013 година ни поставиха в нова международна изолация, в каквато бяхме преди началото на прехода. Нито един министър-председател не посети Бълагрия по времето на управлението на Орешарски. А при тройната коалиция си разпределяха порциите, в резултат на което през 2009 година дойде на власт ГЕРБ. БСП носи историческа вина за проваления български преход.

- Как ще коментирате нападките на Корнелия Нинова към ГЕРБ?

- Техният нов политически лидер, с цялото ми уважение към нея като към дама, е участник в управлението на Тройната коалиция. Защо не е правила реформи и защо не е оправила България? Така че, нелепостите, които се хвърлят по адрес на ГЕРБ показват, че БСП е дрогирана, не мога да си го обясня по друг начин. Ако някой нещо за тези 28 години зримо направи за България и специално за София, защото аз съм кореняк софиянец, това са ГЕРБ.  Направиха метра, ходим до летището за 20 минути, направиха спортна зала да се облизваме по най-красивите тенисистки, да могат и социалистите да гледат Григор Димитров. Направиха магистрала до морето, до Гърция и ще продължават да правят, ако не им се пречи. Имайте предвид, че ГЕРБ управлява два пъти без абсолютни мнозинства заради идиотския избирателен пропорционален закон, който създава нагон за правене на ненормални коалициия и в миналия парламент имаше 40 партии.

-  Защо приехте поканата на ГЕРБ да се върнете в политиката?

-  Заради това, което говорихме до сега. Бях поканен от Бойко Борисов, за да помагам на ГЕРБ в София, защото в София имам много, много приятели, симпатизанти. В този град аз съм бил юрист-консулт на общината, адвокат, 5 години съм преподавал в университет, бил съм в ръководството на най-големия футболен клуб, бил съм и народен представител, върнал съм и много имоти на софиянци и затова ще правя всичко възможно за ГЕРБ.

- Каква ще е битката на изборите?

- Битката на изборите ще е Бойко Борисов или Корнелия Нинова.

- ГЕРБ и БСП изготвиха програми. Какво се отличава в тях, как ще ги коментирате и изпълними ли са?

- Аз съм човек на 67 години и съм преживял целия български преход, всичко ми е минало през главата. Аз вече дори не чета програми, а гледам кой какво прави. И съм сигурен, че ГЕРБ ще продължи да модернизира България. И вече ще започна да обръщам внимание и на Северна България - от Плевен към Русе и горе Монтана, Видин, Враца. Така че по делата ще ги познаете, а не по програмите.

- Г-н Марков, ако ГЕРБ спечелят изборите, какво виждате да се случи по-нататък?

- Не съм член на партията и не знам какво политическо решение биха взели. Мога само да изкажа мнението си като евентуален техен депутат - мисля, че трябва да представят кабинет изцяло на ГЕРБ, ако той не бъде приет, да опитат другите да управляват и да ги видим как ще управляват и колко ще изкарат. Тоест препоръчвам испанския модел на премиера Рахой, който спечели изборите, другите не му дадоха възможност да направи кабинет, но и те не можаха. Отиде се на нови избори, при които той ги би още по-убедително и вече другите партии започнаха да си сменят лидерите и в момента Испания се управлява от правителство на Рахой на малцинството.

- Коалицията, която направи ГЕРБ през 2014 година беше ли грешка, според Вас?

- Мисля, че беше грешка това, че ГЕРБ направи коалиция с неадекватни политически партньори. С партията убиец на СДС - ДСБ, с партията убиец на Реформаторския блок - ДСБ,  с една ненормална коалиция, наречена РБ, при която едните бяха на власт, а другите в опозиция, но тези в опозиция имаха министри, със слагането на протестъри в кабинета, които се каниха да вкарват Борисов в затвора, но като видяха власт и забравиха. Калфин също беше голма грешка, защото той беше кандидат за президент на БСП.

Но искам да поздравя чрез Novini.bg Мая Манолова за това, че тя сезира Конституционния съд и беше отменено най-тежкото нарушение на Конституцията - задължителното гласуване. Това беше тежък удар върху свобдното право на гражданите.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
31691 52

Свързани новини

Коментари 52

Добави коментар
Слава

2017.03.26 | 23:39

52
Каквото и да говори г-н Марков е лъжа,не може един доносник ,който е бил готов заради себе си да донася за невинни хора,а той да расте нагоре да дава акъл сега как да се управлява.Как от СДС отиде в ГЕРБ,пак за лични облаги,за кокала,защото поогладня.София не е България,че да го
Калашников

2017.03.26 | 23:39

51
"Можеш дълго да се задържиш в политиката,ако си безочлив и разчиташ на късата памет на хората"/Иван Костов/ Вярно ли е това,господин доноснико?
гергана

2017.03.26 | 23:38

49
По дрогиран от този няма,доносник,да хвали Бойко при положение,че той управлява два пъти и нищо не направи за бедния ни народ,разруши и всички отрасли ,освен една магистрала дето направи значи или си дрогиран или се бориш за власт,а при него и двете са верни
Аз

2017.03.26 | 23:38

50
Ти си изключително тъпа. Сигурно си и грозна и чакаш да дойде и да те оправи, ама няма . Ще ходиш недоклатена.
Х

2017.03.26 | 23:38

48
Няма да се оправи тази държава - подлеците продължават да ни поучават.
КУРВА БОЙКО РОДИ КОПЕЛЕ ТРАВЕСТИТ ОТ ДОГАН

2017.03.26 | 23:38

47
ОТ КОГО Е КОПИЛЕТО ТРАВЕСТИТ НА БОЙКО КУРВАТА ?????????????????????????????????????????????????????????????
carvenite bliadki pak

2017.03.26 | 23:38

46
usmardiaxa foruma na laina
КУРВА БОЙКО РОДИ КОПЕЛЕ ТРАВЕСТИТ ОТ ДОГАН

2017.03.26 | 23:37

45
ОТ КОГО Е КОПИЛЕТО ТРАВЕСТИТ НА БОЙКО КУРВАТА ?????????????????????????????????????????????????????????????
КУРВА БОЙКО РОДИ КОПЕЛЕ ТРАВЕСТИТ ОТ ДОГАН

2017.03.26 | 23:37

44
ОТ КОГО Е КОПИЛЕТО ТРАВЕСТИТ НА БОЙКО КУРВАТА ?????????????????????????????????????????????????????????????

2017.03.09 | 20:57

12
Ю тууб - Предизборна басня за Вълк, Лисица и Прасе. Кой кой е?
ДОГАН

2017.03.26 | 23:37

43
БОЙКО ФЕСА ГО ИБЪ ВСЕКИ ДЕН
ДОГАН

2017.03.26 | 23:37

42
БОЙКО ФЕСА ГО ИБЪ ВСЕКИ ДЕН

Добави коментар

Водещи новини