Победите във войната по пътищата (графики)

  • 27 февруари 2017 11:33

  • 9235
  • 2
Победите във войната по пътищата (графики)
© Булфото (архив)

Пътната безопасност е основен проблем на българското общество. Стотици губят живота си всяка година във войната по пътищата.

За периода 1991 година - 2016 година се забелязва спад на броя на убитите при ПТП-та.

Най-голям брой убити е регистритран през 1994 година - 1390 убити на пътя, а най-нисък през 2011 година - 658.
За сравнение в края на управлението на Тройната коалиция броят на загиналите във войната по пътищата е 1061, а в края на управлението на ГЕРБ през 2012 г. са с 460 по-малко.


Основа цел е значително намаляване на броя на жертвите на катастрофи до 2020 година, като се предвижда да спадне с 50% в сравнение с 2010 година.

Програмата на ПП ГЕРБ предвижда „рестартиране” на Фонд „Пътна безопасност” и възстановяване на самофинансирането му, ползване на средствата само за пътна безопасност и премахване на сегашната порочна процедура за постъпване на пари в централния бюджет.

Заложено е и увеличаване на броя на стационарните и мобилните камери за контрол на пътя, както и изграждането на единен център за обработка на нарушенията, чрез който да се създаде единна информационна платформа за автоматизиран обмен, обработка и архивиране на постъпващата информация от системите за контрол на скоростния
режим.

Това ще улесни компетентните структури в осигуряването на безопасност на движението по пътищата и ще засили контролната дейност по спазване на ЗДвП.

В следващия парламент ГЕРБ ще инициира законодателни действия за отмяна на действащия Закон за движение по пътищата, който е от 1999 г. и приемане на два нови закона, като в тях ясно да се разграничат функциите и правомощията на органите на МВР и на МТИТС.

 


Единият закон следва да урежда правилата за контрол върху движението по пътищата, а другият регистрацията на пътните превозни средства и обучението на водачите им. Предвижда се и отмяна на действащата и приемане на нова наредба за реда за установяване на употребата на алкохол, наркотични и други упойващи вещества от водачи на пътни превозни средства.

Материал на Нора Виткова и Десислава Станева

Последвайте канала на

Novini.bg
9235 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
ссд

2017.02.28 | 09:02

2
Спокойно, като дойдат скоро престъпниците от БСП-ДПС-яТака и СигансКите партии на власт-отново ще има по 2000 загинали по пътищата!

2017.02.28 | 07:21

1
когато усета че ЗАКОНА не се ползва за ограбване на пътуващите , тогава ще спра да ви псувам

Добави коментар

Водещи новини