Експерт: Механичното повишаване на избирателната активност може да засили ефекта 15/15

  • 21 февруари 2017 15:04

  • 2029
  • 0
Експерт: Механичното повишаване на избирателната активност може да засили ефекта 15/15
© Булфото

Механичното повишаване на избирателната активност може да засили ефекта на повторение на зачеркнат номер на бюлетина и кандидат при преференциално гласуване. Това заяви Стефан Георгиев от Института за социална интеграция (ИСИ), предаде БТА.

Според него упражняването на преференция в комбинация със задължително гласуване ще доведе до повишаване на този дефект, станал популярен като феномена 15/15.

Стефан Георгиев посочи, че предстои КС да излезе с решение дали задължителното гласуване е противоконституционно и посочи, че, ако задължителното гласуване падне, то ще има липса на кохерентност в Изборния кодекс по отношение на квадратчето "не подкрепям никого". Основният аргумент за предвиждането на такова квадратче беше именно задължителното гласуване, за да не се насилват хората да гласуват за един или друг кандидат, когото не харесват, припомни той.

Георгиев изрази и опасенията на анализаторите за машинното гласуване, свързани с това, че изборната администрация на ниво РИК и СИК трябва да бъде подготвена за работа с машините за гласуване, а сроковете са много кратки. Машинното гласуване ще бъде и един от акцентите в мониторинга на предизборния и изборния процес, осъществяван от ИСИ. Наблюдението ще бъде в три основни направления - обзор на законодателната рамка, в която протичат изборите, медийно наблюдение и гражданско наблюдение в самия изборен ден.

Мониторингът ще обхване 20 медии и общо 20 политически сили и лидери, като ще се анализира по какъв начин попадат те в медиите и как се отразяват, колко често и има ли превес на определени партии и коалиции и лидери. Освен това от ИСИ ще следят чрез специална интернет платформа какви са основните послания вляво и вдясно по време на предизборната кампания.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2029 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини