Проф. Димитров: ГЕРБ възстанови дълго търсената от години стабилност в управлението на държавата

  • 20 февруари 2017 14:19

  • 18538
  • 18
Проф. Димитров: ГЕРБ възстанови дълго търсената от години стабилност в управлението на държавата
© Булфото

Много социологически агенции дават почти равни резултати на ГЕРБ и БСП на предстоящите парламентарни избори. Според анализаторите правителство трудно би било сформирано, ако не е коалиционно, и двете политически сили, обаче са категорични, че няма да се коалират по между си. Това би означавало страната да изпадне в правителствена криза и да се тръгне към нови предсрочни избори, а служебното правителство да остане да управлява за по-дълъг период от време. За коментар на тази сложна политическа обстановка в страната, от Новини.бг потърсихме директора на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров, както и да направи своите прогнози.

Очаквате ли изненади на парламентарните избори?

Не очаквам изненади на изборите. ГЕРБ ще спечели с няколко процента. Повечето социолози дават 2 до 3%, друг дава 9 и аз съм на мнение, че ще е по средата. След това в зависимост от резултатите и потенциалните съюзници ще бъде съставено коалиционно правителство. Едната опция е коалиционно правителство между двете водещи политически сили, въпреки, че те отричат. Това е нормално предизборно държание. След като в Европа и нашият най-верен съюзник Германия това е възможно, защо да не е възможно и в България. Това е т.нар. голяма коалиция. Втората опция е ГЕРБ да направи кабинет заедно с Марешки и патриотите.

Какво мислите за предизборните обещания на двете политически сили, които ще бъдат с най-голямо представителство в следващия парламент – ГЕРБ и БСП, реалистични ли са?

Обещанията на ГЕРБ са по-реалистични по една проста причина - аз съм го доказал като една мини единица в държавата, че може. Аз съм постигнал това, което ГЕРБ иска да постигне по отношение на заплатите – на два пъти през миналата година вдигнах заплатите на хората в НИМ и сега те взимат по 1500 лева. След като аз съм го постигнал, а не произвеждам скъпи неща, а приходите са само от билети и беседи. Всичко е въпрос на приоритети.

Каква е оценката ви за правителството на ГЕРБ? Оценката ви за Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г и политиките му.

Появата на Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г на политическата сцена и партия ГЕРБ на политическата сцена е едно положително събитие за България, тъй като тя възстанови дълго търсената от години стабилност в управлението на държавата. Тази стабилност ни позволи през 2016 г. да бележим ръст на брутния вътрешен продукт от 3,3%, построена беше кръвоносната система на държавата – магистралите, пречиствателните станции, с които оправихме въпроса за туризма и т.н. Може и по-смело в определени направления. Надявам се, в бъдещото управление ГЕРБ ще го направи. По-смелите действия ще доведат до повишаване на благосъстоянието на хората.

Какви трябва да са приоритетите в политиката?

Приоритетите на бъдещото правителство, което и да е то би трябвало да бъде демографският проблем. Аз мисля, че правителството ще е коалиционно на ГЕРБ с Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г министър-председател. Демографският проблем наистина е най-важният проблем за страната, защото всичко, което правим ще бъде безсмислено, ако продължаваме да намаляваме с тези темпове, с които намаляваме сега. Нещата наистина могат да се оправят и то не става за съжаление. Политиците не разбират как може да се оправи проблемът. Те смятат, че причина е ниската раждаемост, тя не може да се повиши, каквато и социална система и заплащане да има, защото така е в модерния свят. Хората произвеждат деца не, както в миналото, за да има работна ръка в трудоемкото селско стопанство. Виждаме примера с Германия, Япония и Италия – държави с прекрасна социална система, с много високо заплащане, но те също имат демографски проблем. В наше време това може да стане, както го правят Унгария и Румъния, като дават улеснено гражданство на хората от диаспората. България има огромна диаспора – 3,5-4 млн. души в чужбина. Това са млади добре образовани хора, тъй като всички идват от бивши комунистически страни, където средното образование беше задължително. Това са Молдова, Украйна, Русия, Македония, Сърбия, Албания и т.н. Те искат българско гражданство, тъй като в момента е по-добре да живееш и да работиш в България или поне да имаш защитата на българския паспорт и ние им създаваме купища трудности. Не бива да е така. Това трябва да се премахне – да даваме улеснено гражданство. Ако 50 000 души получават българско гражданство годишно демографският проблем е решен.

Втори пример е с туризма. Бележим огромен ръст в туризма. Да си признаем, това се дължи на атентатите в Турция и Египет. И тази година дойдоха не повече от 800 000 руски туристи, а в Гърция 4 млн. Защо е така? Защото една корупция пречи да дойдат и при нас 4 млн. туристи от Русия (всички страни от бившия Съветски съюз). Визите сега се издават на място, а не в нашите консулства и посолства, както беше преди няколко години, а сме отдали на търг на една индийска компания. Да го направим, както са го направили тези страни, които имат 4 млн. туристи. Визата се получава на входния пункт – на летище Бургас или Варна. Европа не давала – пълни глупости. Не даваше преди 15 години, при тази променена ситуация след Брекзит. И нищо не я застрашава Европа, защото човек с руски паспорт, дошъл в България, не може да я напусне през Югозападна Европа. Кой ще го пусне? Ако се действа по-смело, ще има възход.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
18538 18

Свързани новини

Коментари 18

Добави коментар

2017.03.02 | 11:27

18
БРАВО БОЖИДАРЕ, НАХАКА ГО НА ВСИЧКИ СОЦИАЛИСТИЧЕСКИ ПРЕДАТЕЛИ! ИСТИНА ГОВОРИШ!
Веселин Василев

2017.03.02 | 11:25

15
Професоре - получаваш заплатата си от неподходящо място.
Веселин Василев

2017.03.02 | 11:26

17
Показвам се - Веселин Василев от Сливен пенсионер 13 години в Строителни войски - от лейтенант до майор и не се пъча всяка вечер по телевизията.

2017.03.02 | 11:26

16
НИМ ЛИ Е НЕПОДХОДЯЩО МЯСТО БЕ ИЗРОД ЧЕРВЕН, ПОКАЖИ СЕ ДА ТЕ ПРАТИМ ПРИ ЛЕНИН.

2017.03.02 | 11:25

14
професоре не ти отива нито на титлата нито на годините - не продавай достойнството си за пари
гошо

2017.03.02 | 11:25

13
Пишман професорът е на нови хапчета.
Стенли

2017.03.02 | 11:25

11
след около седмица навършвам 18 години и ще гласувам за ГЕРБ!
ааа

2017.03.02 | 11:25

12
Що не гласуваш за СДС и Иван Костов неосъденият престъпник?

2017.03.02 | 11:25

10
Язък че ти гледам предаването изкукоригал си вече .

2017.03.02 | 11:24

9
Министърът на културата обяви конкурс за шеф на Историческия музей и тоя шопар ще отпадне ако нарко-баронът от Банкя не заграби властта отново.
321

2017.03.02 | 11:24

6
Не искам стабилност, искам растеж!!!

2017.03.02 | 11:24

8
без стабилност няма растеж!
4321

2017.03.02 | 11:24

7
Закотвили сме се на една стабилност, е като я има, защо няма растеж!?! Питам ...
Елена

2017.03.02 | 11:24

5
Как няма да хвалиш Бойко нали той те назначи за директор и сигурно вземаш пет хиляди заплата,как тогава да ти вярваме,че всичко при него било наред,за каква стабилност говориш или просто се правиш,че не виждаш и не чуваш как живее народа.България не е само София,там вземате г

2017.03.02 | 11:23

4
Тихо, говори служител на ДС, свикнал е да не го прекъсват !!!

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини