Стефан Янев: Или ще има машини за гласуване навсякъде, или никъде

Областни управители и представители на администрацията на МС и на ЦИК обсъждаха днес в МС, подготовката на парламентарните избори на 26 март. Срещата премина под ръководството на вицепремиера Стефан ЯневСтефан Янев Стефан Янев е служебен заместник министър-председател по вътрешен ред и сигурност и служебен.

Това беше първа по рода са координационна среща с областните управители, като част от подготовката на МС за подготовката на изборите, каза Янев на журналисти в Министерския съвет. Основните ангажименти и отговорности на областните управители са разпространени с нарочно писмо на началника на администрацията на МС. Писмото е изпратено навреме и днес имахме разговор по конкретни въпроси, които ще решаваме съвместно. Ние обърнахме внимание на необходимостта от този координационен механизъм и ангажираност към изборния процес. Апелирах за личен ангажимент на областните управители за връзки с кметовете, РИК и със СИК по места. Обсъждахме въпроса за обучение на членовете на РИК и на СИК, особено в светлината на машинното гласуване и техническите характеристики на изборния процес така, че той да приключи в срок. Това обучение може да се подпомогне с технически средства - да се правят телеконферентни връзки. В края на координационната среща се съгласихме, че ще има следващо събиране - между 5 и 8 март, на което ще се обсъжда готовността на помещенията, където да се приемат изборни книжа, каза Янев.

Квалификацията и познанията на членове на СИК за изборните правила са основния проблем пред изборите, подчерта отново Стефан ЯневСтефан Янев Стефан Янев е служебен заместник министър-председател по вътрешен ред и сигурност и служебен. Затова с, или без машини, обучението на членовете на СИК трябва да е подробно и да започне много по-рано, заяви той. Крайният срок за приемане на оферти за доставка на съоръжения за машинно гласуване е 22 февруари. Затова какво ще е обучението на членовете на СИК и на РИК ще е ясно тогава, каза Стефан ЯневСтефан Янев Стефан Янев е служебен заместник министър-председател по вътрешен ред и сигурност и служебен. Въпросът е комплексен и многопластов, защото част от обучението ще го правят съответните фирми, доставили машините. Нашата идея с ЦИК е от едната страна на камерата да са обучаващите, а от другата - 300 или три хиляди, които ще бъдат обучавани, каза Янев.

Ако машините не бъдат доставени, отиваме на гласуване само с хартиени бюлетини. Как ще се произнесат ангажираните в правния свят по тълкуването на този казус, не мога да коментирам и не мисля, че е редно, каза вицепремиерът. Това ще са сложни избори с пропорционални бюлетини, за които ще е необходимо допълнително време за обработка. На въпрос дали е възможно машини за гласуване да не бъдат поставяни навсякъде и да има секции, където ще се гласува само с хартиени бюлетини, Янев отговори, че Върховният административен съд е бил категоричен - "или машини навсякъде, или не". Не искам да коментирам тази хипотеза, очакванията са, че или ще има машини за всички или няма да има, уточни той.

Коментари

 1. 2017.02.19 | 04:41

  При ББ, този проблем нямаше да съществува - той щеше да намери начин.... ето това ни чака и за в бъдеще при взимане на властта от комунистите...Хора мислете с главите си ...

 2. 2017.02.18 | 09:02

  Костинброд 2, пак мушенгии.

 3. 2017.02.17 | 18:39

  Всички досегашни политици трябва да бъдат сурово наказани заради престъпното им нехайство по отношение на социалната им политика и гаврата с обществото

 4. 2017.02.17 | 18:39

  АЗ НЯМА ДА ГЛАСУВАМ........МОШЕННСИ

 5. 2017.02.17 | 18:40

  ТОЗИ ЧОВЕК Е ЗА АДМИРАЦИЙ. БРАВО ИЛИ ИЛИ

  1. 2017.02.17 | 18:40

   Адмираций - римски центурион.

 1. 1

Напиши коментар

Европредседателство 2018

още

Анкета

Имат ли култура българските шофьори?

Имат ли култура българските шофьори?

Вашите лични данни

Ние събираме и обработваме Вашите лични данни.

За осигуряване на правата ви по GDPR, молим за Вашето съгласие.

Ще използваме данните за осигуряване на по-доброто Ви преживяване на нашите сайтове.

Ако натиснете бутона Приемам всички, ще дадете съгласието си на нас и на всички трети страни, описани детайлно в Политиката за поверителност и Политиката за бисквитките.

Защо е необходимо моето съгласие?