ДАНС няма законова компетентност за сертифициране на машините за гласуване

  • 02 февруари 2017 14:40

  • 3021
  • 1
ДАНС няма законова компетентност за сертифициране на машините за гласуване
©

ДАНС няма законова компетентност за проверката и сертифицирането на системи и мрежи за некласифицирана информация. Това съобщиха от пресцентъра на Държавна агенция „Национална сигурност”.

Съобщението е във връзка с подготовката за предсрочните парламентарни избори, насрочени за 26 март 2017 г. От ДАНС съобщиха, че не е получавала запитвания за експертиза от страна на Централната избирателна комисия (ЦИК).

По повод проведените на 6 ноември 2016 г. избори за президент и вицепрезидент на Република България ЦИК се е обърнала с писмо до ДАНС за участие на експерти от Агенцията в екип за проверка, тестване и сертифициране на машините за гласуване. В отговора си ДАНС е отказала участие. Държавната агенция „Национална сигурност” няма законова компетентност за сертифициране на системи и мрежи за некласифицирана информация.

Държавна агенция „Национална сигурност” е специализиран орган за контраразузнаване и сигурност, чиято основна мисия е разкриване, предотвратяване, пресичане и неутрализиране на заплахите за националната сигурност.


 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
3021 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Кактус

2017.02.04 | 16:01

1
Те ДАНС каква ли компетентност имат,особено след като загубиха "най-кадърния " от тях Пеевски

Добави коментар

Водещи новини