Започват изборите за българите в САЩ

  • 06 ноември 2016 10:40

  • 1132
  • 0
Започват изборите за българите в САЩ
© Getty Images/Guliver

Според последните промени в изборния кодекс, като страна извън ЕС, САЩ има право на 35 избирателни секции. Те се намират в 19 щата. За сравнение, миналата година на референдума имаше 46 избирателни секции. Тази година обаче за първи път ще може да се гласува в Сан Антонио, Тексас, както и в Ричмънт, Вирджиния.

В Чикаго изборният ден започва сега. Ще продължи до 20:00 часа.

За българите там ще бъдат отворени три изборни пункта - два в предградието Дес Плейнс, където традиционно гласуват най-много българи, и още един в Генералното консулство в центъра на града. Това не е най-предпочитаното за гласуване място най-вече поради неудобствата с паркирането, но това, разбира се, не важи за всички.

Антоанета Иванова работи в Централната библиотека на Чикаго. За нея днес е работен ден и затова е решила, че ще й бъде най-удобно да гласува в секцията към Консулството.

Бързам да гласувам, защото трябва да отивам и на работа. И с голям ентусиазъм го правя, защото в края на краищата ние сме тези, които трябва да определим съдбата на България, и ние сме тези от които зависи дали ще се върнем, и кога. Дано бъдещият президент да помисли и за нас. Както обичаме да казваме: имам надежда и се моля по всякакъв начин да победи доброто. Не е важно кой ще победи, но нека да е за добро, заявява Иванова, цитирана от БНР.

Според нея сред кандидат-президентите има фигура, която може да промени бъдещето на България. И нека тази фигура всъщност бъде фигура-обединител, да работи за благото на хората, каза Антоанета Иванова преди да пусне своята бюлетина в начало на изборния ден в Чикаго.

Президентските избори са популярни сред българите, но с въпросите от референдума не е точно така. Що се отнася до активността на българите, на фона на 200 000-ата българска общност, две-три хиляди гласоподаватели не са много, но в сравнение с други градове, обичайно тук емигрантите са най-активни и многобройни.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1132 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини