ЦИК: Гласовете за трите въпроса на рефендума ще се броят поотделно

  • 27 октомври 2016 08:29

  • 2621
  • 0
ЦИК: Гласовете за трите въпроса на рефендума ще се броят поотделно
©

Предстои Централната избирателна комисия да обсъди колко секции ще бъдат разкрити във Великобритания. Има подадени заявления за 52. Това каза в сутрешния блок на БНТ говорителят на ЦИК Цветозар Томов.

Промяната на изборното законодателство в навечерието на изборите не е добра практика и създава организационни проблеми. Трябва да имаме много добра координация с Министерството на външните работи и се надявам, че ще създадем добра организация за гласуване на българските граждани във Великобритания, посочи Томов.

Той каза, че ЦИК вече е взела решение да бъде увеличен броят на секциите в Германия и Испания.

При изчисляването на резултата гласът "Не подкрепям никого" ще се отчита като действителен глас. Това ще доведе до снижаване на процента за всички кандидати в зависимост от относителния дял на всички хора, които са гласували. Основният ефект ще бъде, че още повече ще намалее вероятността да имаме избран кандидат на първи тур. Тази промяна в Изборния кодекс няма да доведе до промяна в политическия резултат – кандидатът за президент, който получи най-много гласове, ще спечели изборите, категоричен е Томов.

Той не очаква да има софтуерен проблем при отчитането на изборните резултати. За да се справим относително безпроблемно с изборите в столичния квартал "Младост", където освен за президент и референдум, ще има и избори за районен кмет, би следвало да има добро взаимодействие между институциите, посочи говорителят на ЦИК.

Той обясни, че при гласуването на референдума никой не е длъжен да отговаря и на трите въпроса, ако няма позиция и по трите. Гласовете за всеки един от трите въпроса ще се броят поотделно.

Въпросите за референдума са: "Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?", "Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите?" и "Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори?"

 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2621 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини