Проф. Константинов: Ако интернет в целия свят спре, изборите у нас биха протекли нормално

  • 26 октомври 2016 10:03

  • 1996
  • 4
Проф. Константинов: Ако интернет в целия свят спре, изборите у нас биха протекли нормално
© Булфото

Хакерските атаки са явление с епични мащаби. Това, което се случва в света, а и в България, е без прецедент. То многократно надхвърля нашите представи за възможностите на хакерите. Това каза пред БНР председателят на Съвета на директорите на "Информационно обслужване" проф. Михаил Константинов, който призова потребителите "да си запишат с червено" да не отварят никакви приложения.

Тоталната компютризация и глобализмът в световните мрежи доведоха до една много силна уязвимост на системите. Повечето устройства не са защитени и без техните собственици да знаят, стават генератори на зловреден софтуеър, добави той.

Българската изборна машина не разчита на интернет за пренос на данни. Ако интернет в целия свят спре, изборите у нас биха протекли нормално и единствено хората няма да могат да проверят резултатите на сайта на ЦИК, заяви проф. Константинов.

Въпреки това от "Информационно обслужване" са подготвени за евентуални хакерски атаки. Внимателно следим кой ни напада. Искам да уверя всички хора на територията на страната, които си правят майтап с държавата в този момент, че ще бъдат издирени и наказани. Е, когато ни атакуват от другия край на света, ясно е, че по-трудно ще докопаме изпълнителите, но хакерството в момента е световен проблем, така че целият свят взема мерки. Не е толкова безопасно хакерството, каза шефът на "Информационно обслужване".

Продължава проверката на ДАНС и за хакерските атаки и на миналите избори. Машинното гласуване с 500 машини в цялата страна няма да бъде експериментално, а истинско. В 15 секции пък ще има машинно броене чрез скенери и специализиран софтуер. Все още не е ясно обаче как машините ще отчитат случаите, когато са зачеркнати "не подкрепям никого" и легитимен кандидат. Време за корекции има, но това ще струва пари, допълни проф. Константинов и уточни, че броенето е експериментално, а, ако има разминаване между ръчното и машинното преброяване, ще се вярва на ръчното.

Ще получим много по-голям брой грешни протоколи от секциите, защото хората не знаят какво да правят с това квадратче – "не подкрепям никого" – и то става нов генератор на грешки. Един от дефектите на българската система е огромният брой протоколи с грешки, за щастие, рядко фатални, при които трябва да бъдат връщани комисиите. Това губи време. Това нещо сега ще се усложни и влоши, защото се занимаваме с глупости. Една система, която що-годе работеше, ентусиазирано се хвърлиха да я поправят, каза още проф. Михаил Константинов.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1996 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2016.10.31 | 00:31

4
...на вас ви дреме за изборите ,нали от това се храните ,професоре ....

2016.10.31 | 00:31

3
А съм за електронно гласуване. Тогава и господ не може се оправи

2016.10.31 | 00:31

2
Времето не може да бъде спряно. Животът върви на пред професоре. Изостава те.
(gost)neregistriran

2016.10.31 | 00:31

1
кво електронно гласуване, кви пет лева, бе, хора. има хора, нямам предвид само малцинствата, не знаят, кога са родени родителите им, сестрите им, братята им, а вие, ако не знаете да ви светна. има села без ток, без вода, без да са излизали от селото, и при въвеждане на електронно гласуване ще се съберат ??? смях . осъзнайте се, живеем в 21 век, а имам чувството, че сме в 18. баба ми беше много по просветена от сегашните някои хора. да, родена през 1985, знаеше да чете на гръцки, но се научи да чете на български език и четеше Работническо дело. със здраве.

Добави коментар

Водещи новини