Депутати алармират, че българите в чужбина не могат да гласуват

  • 12 октомври 2016 08:18

  • 4432
  • 3
Депутати алармират, че българите в чужбина не могат да гласуват
© Булфото/Архив

Депутати изказват притеснението си, че българите зад граница може да бъдат лишени от правото си да гласуват. Това ще стане заради недостатъчния брой секции. С този мотив депутати от Реформаторския блок и АБВ внесоха предложения за промени в Изборния кодекс, показа проверка на Новини.бг

По-малко от месец преди изборите те поискаха отмяна на ограничението за разкриването на до 35 секции в чужбина. И двете парламентарни групи настояват, че липсва общ критерий за образуването на места за гласуване зад граница.

„Към настоящия момент при подготовката за провеждане на избори за президент и вицепрезидент подадените заявления във Великобритания за гласуване надхвърлят значително общия брой на гласоподаватели, които да бъдат организирани за гласуване в 35-те секции“, се казва в предложението на РБ.

От АБВ също изтъкват, че нормата от 35 секции ще ограничи правата на хиляди наши сънародници.

Последвайте канала на

Борислава Бибиновска
4432 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2016.10.15 | 02:23

3
ДА СЕ ПРИБЕРАТ В БЪЛГАРИЯ И ДА ГЛАСУВАТ НЕ ДА ДАВАТ АКЪЛ ОТВЪД ОКЕАНА КАК ДА ЖИВЕЕМ А ... И ОТ АНАДОЛА.
САМО ПИТАМ

2016.10.13 | 18:23

2
Защо не може да се гласува по пощата от чужбина, както правят други държави от 100г. Да не би защото техните гласове не могат да се купуват, контролират и манипулират? Или защото са им се отворили там очите и никой няма да гласува за ГЕРБ=БСП?
отговарям

2016.10.12 | 09:03

1
Не "или" а " и" двете-и не могат да се купуват и са им се отворили очите...

Добави коментар

Водещи новини