Утре изтича срокът за подаване на заявления за гласуване в чужбина

  • 10 октомври 2016 10:16

  • 1327
  • 0
Утре изтича срокът за подаване на заявления за гласуване в чужбина
© Булфото

Във вторник, на 11 октомври, изтича срокът за подаване на заявления за гласуване в чужбина. Заявленията, подадени от сънародниците до миналата седмица, са надхвърлили като брой тези от 2014 година.

Промените в изборното законодателство водят до пълен хаос. Българите в чужбина вече не знаят какво да правят, както и държавните институции. Това коментира пред БНР Стефан Манов, член на Обществения съвет на Централната избирателна комисия и представлява Обществения съвет на българите във Франция: "Когато човек три години подред на три избора не е подавал заявление, за да има секция близо до мястото, където живее, защото е имало автоматично такава, нормално е той да не може от днес за утре да се пренастрои и да хукне да подава заявления. Не може да се сменя непрекъснато режимът и да се очаква стабилно поведение от избирателите".

По думите на Манов, в големите европейски столици ще има по една изборна секция. Режимът за подаване на заявления не спомага за нарастване на избирателната активност. "Български граждани в чужбина си поставихме за цел да покажем абсурдността на днешните изборни правила. С тази активна регистрация, която всеки път трябва да правим, отсъствието на постоянни избирателни списъци извън страната и респективно т.нар. фантоми в страната - ще покажем, че тези практики са несъстоятелни", заяви Стефан Манов.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1327 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини