Отлагането на балотажа ще е голям удар върху ЦИК, обяви изследователят на избирателните системи

  • 28 октомври 2015 14:45

  • 1407
  • 0
Отлагането на балотажа ще е голям удар върху ЦИК, обяви изследователят на избирателните системи
© Булфото

В нашата модерна изборна практика, ако се случи балотажът да бъде отложен, ще бъде прецедент, тъй като става въпрос за отлагане на втория тур избори.

Това заяви пред БНР изследователят на избирателните системи проф. Тодор Галъмов по повод писмо от печатницата на БНБ с искане вторият тур на местните избори да се проведе със седмица по-късно – на 8-и ноември.

Това ще бъде много тежък удар върху самата идея за изборите и за балотажа, тъй като законът и практиката ясно разписва, че разстоянието между двата тура е 1 седмица, подчерта Галъмов.

Всяко отлагане води до съответните промени, дори може да доведе до промяна на електоралните им нагласи. При всяко положение това ще е голям удар върху самата организация, върху ЦИК, каза още професорът.

Той постави и въпроса дали това не е било предвидено като проблем преди изборите: „Не можем да правим 25 години демократични избори, и постоянно да има някакъв проблем – промяна на изборните правила, шумене около купуване и продаване на гласове, корпоративния вот“.

Последвайте канала на

1407 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини