Проф. Константинов: Първо да гласуваме, "за гъби" - после

  • 23 октомври 2015 18:00

  • 1561
  • 0
Проф. Константинов: Първо да гласуваме, "за гъби" - после
©

Надявам се на местните избори купените гласове да не бъдат колкото са прогнозите в момента – 36%. Не вярвам да има толкова хора у нас, които да си продадат гласа. Това каза в предаването "Лице в лице" по БТВ математикът проф. Михаил Константинов.

У нас действа една много стабилна схема за търговия с вот, в която се плаща за свършена работа, след като е гласувано. Така тези, които гласуват контролирано, са мотивирани да дадат "правилен" вот, за да вземат парите, коментира експертът.

По повод референдума проф. Константинов заяви, че според него рано или късно електронното гласуване ще се случи, но е важно да се чуе гласът и на тези, които са против. Тук въпросът е дали този вид гласуване ще потопи контролирания вот или ще го засили. Защото по-просто е да приберете електронните устройства на хората, отколкото да ги убеждавате. Важното в случая обаче е дали този контролиран вот може да бъде компенсиран с реален вот на наши сънародници извън България, подчерта математикът.

Той посъветва в изборния ден да отидем до урните по-рано и да сме решили предварително за кого ще гласуваме, а не да оставим това за последния момент - в "тъмната стаичка". Нека да не се получава така, че да пътуваме за уикенда и да гласуваме привечер в неделя, когато се приберем, или иначе казано - първо "да отидем за гъби", а после да дадем вота си, каза още проф. Михаил Константинов.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1561 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини