Решението на ЦИК за единните номера в бюлетината е нищожно, реши ВАС

  • 17 септември 2015 14:14

  • 1604
  • 1
Решението на ЦИК за единните номера в бюлетината е нищожно, реши ВАС
© Булфото

Общинските избирателни комисии /ОИК/ са компетентни да правят жребия за номерацията на бюлетините за местните избори. Това става ясно от решение на Върховния административен съд /ВАС/ по жалба на Единната народна партия срещу решение на Централната избирателна комисия /ЦИК/.

Разпоредбата на Изборния кодекс, която предвижда жребият да се извърши от ЦИК е изключение, изрично предвидено в закона, но само когато избори за общински съветници и кметове се произвеждат едновременно с избори за президент и вицепрезидент, но не и когато се провеждат едновременно с национален референдум, се посочва в решението на ВАС, цитирано от БТА.

На практика ЦИК си е "присвоила" компетентност по провеждането на жребий за определяне поредните номера на партиите, коалициите и независимите кандидати в бюлетината при провеждане на избори за общински съветници и кметове, след като такава не е предоставена нито изрично със специална норма, нито в предоставената обща компетентност от Избирателния кодекс, смятат магистратите.

ВАС е обявил решението на ЦИК за нищожно. Решението на съда е окончателно.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1604 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2015.09.17 | 16:38

1
И тези в ЦИК са ми били с капацитет .Срамота ,.Не случайно ББ говореше за лош материал .При тази не компетентност ,как да бъдат изборите честни ,прозрачни ,не манипулирани .Нема такава държава ..Бежанците идат .

Добави коментар

Водещи новини