ЦИК и СЕМ със споразумение за специален мониторинг за местните избори (видео)

  • 17 септември 2015 12:02

  • 1163
  • 0
ЦИК и СЕМ със споразумение за специален мониторинг за местните избори (видео)
© Булфото

Съветът за електронни медии /СЕМ/ и Централната избирателна комисия /ЦИК/ подписаха споразумение във връзка с предстоящите местни избори в страната.

Споразумението определя принципите и параметрите на специализирания мониторинг, който СЕМ ще осъществи върху дейността на доставчиците на медийни услуги по време на предизборната кампания. Под документа подписите си сложиха председателят на ЦИК Ивилина Алексиева и председателят на СЕМ Георги Лозанов.

Медиите да се ръководят от най-високите европейски стандарти при отразяването на предизборната кампания, да бъдат отговорни, обективни и честно за отразят кампанията, за да могат гражданите да направят своя избор, призова Ивилина Алексиева.
Тя посочи, че медиите са партньори на всички участници в изборния процес, те са посредниците между тях и обществото. "По тази причина ние разчитаме на тяхното високо морално поведение", заяви Василева.

Председателят на СЕМ Георги Лозанов вижда ролята на медиите в това да осигурят равнопоставено и балансирано представяне на кандидатите и политическите субекти, каквото е европейското изискване.

Той каза още, че е щастлив от факта, че "подписването на подобно споразумение от съвместна инициатива на свободна воля между ЦИК и СЕМ, се е превърнало в част от законодателството на изборния процес".

По думите му няма нещо много по-различно от това, което се е случвало в предишните кампании.

Изборите за кмет и общински съветници ще са на 25 октомври. Успоредно с тях ще се произведе и национален референдум с въпроса "Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите".

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1163 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини