Сметната палата ще контролира финансирането на партиите чрез Единен регистър

  • 17 септември 2015 10:54

  • 724
  • 0
Сметната палата ще контролира финансирането на партиите чрез Единен регистър
© novini.bg

Сметната палата ще осъществява контрол върху финансирането на партиите чрез Единен регистър.

Той ще съдържа информация за имената на дарителите на партиите, коалициите, инициативните комитети, сумите, с които са финансирали изборната кампания на съответния участник в изборите. Председателят на Сметната палата подписа меморандум с четири неправителствени организации за сътрудничество при осигуряването на прозрачност, информира БНР.

Един месец след приключване на изборната кампания партиите, коалициите и инициативните комитети трябва да представят отчет за приходите и разходите по време на кампанията, както и за имената на дарителите. Тази информация също ще бъде публикувана на сайта на Сметната палата, която ще направи одит за съответствие на данните. Председателят на Сметната палата Цветан Цветков припомни, че при предишните местни избори са съставени 400 акта за нарушения.

"Когато дарението е над една минимална работна заплата, лицето да попълни декларация, с която да удостовери произхода на средствата. Знаете, че тази сума е толкова минимална, че всяко лице може да посочи произхода на средствата. А ние сме имали случаи включително посочени спестени пари от пенсии. По отношение на даренията, които са над хиляда до 10 хиляди лева, ние извършваме също проверка дали лицето, което е направило това дарение, разполага със съответните доходи", обясни Цветков.

Единният регистър ще бъде достъпен по време на предизборната кампания от 25-и септември до 24-и октомври и всеки може да види информацията за финансирането на партиите.

Последвайте канала на

Десислава Станева
724 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини