До пет бона за партия, която не си изчисти плакатите

  • 31 октомври 2011 15:01

  • 964
  • 0
До пет бона за партия, която не си изчисти плакатите
©

До 3 ноември всички партии и коалиции, участвали в президентските и местните избори, трябва да премахнат своите агитационни материали на терииторията на Столична община.

Това заяви пред БТА началникът на отдел "Контрол по рекламата" в Столичния инспекторат Иво Пенев. Инспекторите са установили, че на нерегламентирани места в столицата 14 партии, коалиции и инициативни комитета са разлепили 4262 агитационни матерала.

Пенев припомни, че в София за предизборната кампания са били осигурени 294 места за политическа реклама. От инспектората са съставили 201 констативни протокола и по компетентност те са изпратени до Общинската избирателна комисия, която трябва да разпореди свалянето на незаконната реклама.От инспектората са изпратили напомнителни писма до общо 14 формации, вкл. на кандидатите за президенти Светльо Витков, Алексей Петров, както и БСП, ГЕРБ, НДСВ, ОДС, "Нова сила", "Синята коалиция", Партия за хората от народа, ДРОМ, ВМРО-БНД, РЗС, БЗНС и "Атака".

От днес започва проверка дали е започнало премахването на агитационните материали, като това важи и за билбордовете, които съгласно Изборния кодекс трябва да се премахнат в тридневен срок след приключване на изборите. Глобата по кодекса е от 1000 до 5000 лева за установено нарушение. От ГЕРБ, "Атака" и БСП са декларирали, че ще премахнат сами поставените материали на определените места и извън тях. На тях ще бъдат дадени още три допълнителни дни срок след 3 ноември.

По думите на Пенев разлепените агитационни материали за тези избори на определените и извън определените за целта места са общо около 40 тона. От инспектората са провели разговори с фирми, занимаващи се с уползотворяването и рециклирането на хартия. Водени са и разговори за включването на лица, осъдени на обществено полезен труд, в акцията по почистването на града от агитационните материали.

Най-голям е броят на материалите, поставени с цел агитация за партия "Атака" - 1198, като между тях са и стикери, разлепени върху тротоарите в централната градска част на София

Последвайте канала на

Novini.bg
964 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини