Нормална е обстановката във всички избирателни секции в страната

  • 30 октомври 2011 16:04

  • 808
  • 0
Нормална е обстановката във всички избирателни секции в страната
© Булфото

Нормална е обстановката във всички избирателни секции в страната. Няма драстични нарушения, стана ясно на пресконференция на МВР, предаде "Фокус"

Около 15 000 полицаи са ангажирани в цялата страна по опазване на реда в изборния ден. Полицейските служители се подменят периодично, тъй като им се дава право да гласуват. От началото на изборния ден са получени 81 сигнала за различни типове нарушения, от тях 27 по линия на МВР, несъотносими към изборите са 4. Съставени са 4 броя актове за административни нарушения, 24 броя протоколи за предупреждения и 4 броя полицейски разпоредби по закона за МВР. В 4 случая са оказани съдействия на ЦИК.

Последните данни към 14.00 часа са, че обстановката в страната е спокойна. Образувано е досъдебно производство в Кърджали за лице, което е упражнило два пъти правото си на глас.

Задържани са девет лица в Областна дирекция – Перник, в Радомир, за агитация да се гласува за определен кандидат за кмет. Случаят се проверява. Общо 235 сигнала, постъпили от 10.00 до 14.00 часа, се проверяват от МВР, като най-много сигнали са подадени в ОД на МВР-Благоевград - 23, Монтана – 12, Пловдив -11, Силистра – 8. Сливен -16, Хасково - 11.
За периода от 10.00 до 14 00 часа няма съставени актове за административни нарушения. Изготвени са 32 протокола за предупреждение. Оказани са в 6 случая съдействие на ЦИК – в Бургас, Варна, Русе, Търговище, Сливен. Случаите са за отстраняване на граждани, възпрепятстващи изборния процес, недопускане на лица в нетрезво състояние, отстраняване на лица, притежаващи огнестрелно оръжие.

До този момент от началото на деня са издадени общо 380 удостоверения при изгубен, откраднат, повреден документ за самоличност.

В Благоевград около 11.25 часа е получено съобщение от Асоциация „Прозрачност без граници” за това, въоръжени лица са агитирали в полза на определен кандидат. Сигналът е изпратен в Сандански и се проверява.

В Гоце Делчев е депозирана писмена жалба за това, че в определена изборна секция бивши полицейски служители извършват агитация. Във Видин около 12.00 часа на телефон 112 е получен сигнал, че лице агитира избиратели през избирателна секция.

В Пловдив е получен сигнал, че гражданка носи папка със списъци и агитира граждани. В V-то РПУ в Пловдив лице е подало информация, че в СОУ „Черноризец Храбър” са раздавани пари на граждани, за да гласуват. В Перник е получен сигнал, че непознати лица агитират да се гласува за определен кандидат за кмет. Задържани са 9 лица в РПУ-Радомир. В Тутракан е получен сигнал от политическа партия, че в „тъмната стаичка” на една от секциите в града е намерен агитационен материал на партия опонент. В Столична дирекция в IV-то РПУ е получен сигнал, че на бул. „Скобелев” има поставен плакат с лозунг със свастики. Служители на МВР са свалили плаката.

Взети са мерки при сграда „Универсиада” да има достатъчно полицейски служители.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
808 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини