В 1/3 от България няма да има опашки на вота

  • 29 октомври 2011 07:39

  • 637
  • 1
В 1/3 от България няма да има опашки на вота
©

В 1/3 от България се очаква да няма опашки на вота. Причината е, че там изборът в неделя ще бъде само за президент. Става дума за 91 от 264 общински центъра, които вече са избрали своите градоначалници.

Без балотаж тази седмица са в 9 от 27-те областни града – Бургас, Габрово, Добрич, Кюстендил, Кърджали, Монтана, Пазарджик, София и Шумен. Най-улеснени в работата си ще бъдат секционните и общинската комисии в столицата, където няма и избор на кметове на кметства, пише "Монитор".

От ЦИК прогнозираха, че гласуването в неделя ще става по-бързои поради факта, че общинските съвети вече са избрани, а бюлетините за тях бяха най-дълги и на много места надминаха метър. Ситните букви и многото имена са затруднили най-много избирателите и са отнели най-голяма част от времето за гласуване, стана ясно след приключването на избора, пише "Монитор".

За новия вот във всяка бюлетина ще има само по две имена и това ще намали времето, в което избирателят трябва да се ориентира в тъмната стаичка, припомниха говорителите на комисията. Само в 11 от всичките 831 кметства с втори тур балотажът ще е между 3 претенденти за поста. В 1149 пък управниците са избрани още миналата неделя. Кандидатите, които отиват на балотаж, запазват номерата си в новите бюлетини. Дължината им ще бъде 25 см, за да могат да се прегънат и да се скрие тайната на вота.

Забавяне по време на гласуването в неделя е имало и заради факта, че в много от секциите не са се съобразили с препоръката на комисията и не са поставили втора тъмна стаичка. На други места пък са карали избирателите да влизат по два пъти в кабинката за гласуване, вместо да им дадат всички бюлетини на куп. В ЦИК обаче нямат обобщени данни за трудностите, които са имали секционните комисии на вота, и едва след обявяването на окончателните резултати ще има анализ на проблемите и грешките в работата.

При необходимост може да се препоръчат и законодателни промени, обясни говорителката на ЦИК Ралица Негенцова.51,83% е била избирателната активност на първия тур на президентските избори, а за местния вот средно за страната са гласували 51,56% от имащите това право. Анализаторите очакват в общините с избрани кметове да има по-ниска активност за разлика от населените места, които ще определят управника си на балотаж. Очакването е, че този път гласуването ще приключи в 19 часа и случаите на удължаване на времето заради струпване на граждани ще са в рамките на обичайните на предишните избори.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
637 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2011.10.29 | 20:32

1
Днес отново е ден за ОВЧИ РАЗМИСЪЛ, който накрая ще доведе на власт охлюва Плевелев! Наздраве!!! И да не се дразните, че фалиралите гърци имат 700 евро минимална заплата, а тука в българията на Боко Тиквата - само 135 евро, нещо което не му пречи да се хвали по света и у нас кЪкЪф отважен политик бил - НАЗДРАВЕ, български глупаци!!!

Добави коментар

Водещи новини