Меглена Кунева: Изборите сложиха петно върху страната ни

  • 27 октомври 2011 16:39

  • 853
  • 0
Меглена Кунева: Изборите сложиха петно върху страната ни
© Булфото

Правото да избираш свободно и демократично беше издигнато в идеал преди 22 години.

В изминалите дни в Щаба получихме стотици сигнали за злоупотреби, манипулации и контролиран вот на изминалия първи тур на президентските и местни избори.

Десетки граждани сигнализираха, че са изключени от избирателните списъци без правно основание за това и така са лишени от конституционното си право да гласуват. Това се казва в позиция на Меглена КуневаМеглена Кунева Меглена Кунева е български политик, първи европейски комисар от България. Кунева е родена на 22 по повод неразбориите около изборите за местна власт и президент.

Стотици са и случаите на хора, които са били принудени да се откажат, заради невъзможността да чакат с часове на дългите опашки пред урните. Особено тревожни са сигналите за присъствие на партийни функционери в секционните и общинските избирателни комисии. Какво са правили там и оказван ли е натиск при броенето на бюлетините, медиите отразиха достатъчно ясно.

След като Централната избирателна комисия все пак успя да оповести окончателните резултати, стана ясно, че недействителните бюлетини са 229 667, при това само за изборите за президент. Статистиката е повече от красноречива!

Случилото се в неделя, случилото се и в изминалите четири дни е недопустимо за страна член на Европейския съюз и на НАТО. Начинът на провеждането на изборите сложи петно върху страната ни, но още по-лошо – то постави на карта демокрацията и свободата в България, 22 години след началото на демокрацията и 5 години след приемането ни в ЕС. Още преди почти пет месеца казах – „Не е страшно да загубиш, страшно е да спечелиш нечестно”. Казвам това и на двамата кандидати, които ще се явят в неделя на балотаж, защото върху тях пада моралната отговорност за честността на изборите.

Имах повод да кажа, че цялостната си оценка за изборите ще дам след провеждането на втория тур, за да не влияя на окончателните резултати. Ще направя това на 6 ноември 2011 г.

Използвам случая, за трети път, категорично да заявя, че не бих могла да подкрепя нито един от двамата партийни кандидати, независимо от техните коментари и позиции, изразени през тази седмица.

Последвайте канала на

Десислава Станева
853 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини