Регистрираха изселници в джамия, за да гласуват на изборите

  • 19 октомври 2011 17:26

  • 1232
  • 1
Регистрираха изселници в джамия, за да гласуват на изборите
©

Хора, които от години не са в България, ще гласуват на местния вот. Това е закононарушение, но е факт в Кърджалийско.

Според принципа за уседналост, право да гласуват за кметове и местна власт имат само хората, които живеят от 4 месеца по настоящ адрес в общината.

Кандидатът на ГЕРБ в Ардино Адам Персенски с учудване разбрал от списъците, че осем избиратели живеят на неговия адрес, съобщи бТВ. Четирима са предишните собственици. За другите четирима няма идея кои са.

„И защо е необходимо да създаваме избирателен закон, в който ще има вратички той да бъде нарушаван? Аз имам приятел, който живее от 10 години в Щатите - също цялото му семейство съществува в избирателните списъци”, коментира Адам Персенски.

В село Синчец, според списъка, двама избиратели живеят... в джамията. Някогашният кмет отключва, за да се увери, че Бедрие и Расим Юсуфови няма да изскочат от вътре. Той държи списък с още 30 съселяни, които не би трябвало да отговарят на принципа на уседналост.

„Ако им се обясни на хората, че ако гласуват на тия избори, без да имат право, ще бъдат санкционирани - смятам, няма да дойдат”, каза Рушди Мюмюн, кандидат за кмет на с. Синчец.

Той се е убедил, че няколко гласа от Турция обръщат вота. Така е загубил предишните избори в селото.

Гербаджията има списък и за съседното село Чубрика. Показва го на магазинерката, която потвърждава - повечето са емигрирали отдавна в Турция.

Принципът на уседналост сви наполовина избирателите за кметска власт в Кърджалийско. И въпреки това според ГЕРБ тук остават 10-20% потенциални „изборни туристи".

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1232 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
anton hristov

2012.11.01 | 17:12

1
Dokolkoto znam predendenta za kmetskiya post toy si gi e regostriral viprosnite hora v camiyata,i sega iska da obvinyava drugi .Kide si gledal kogato si registriral be glupak smotan..................

Добави коментар

Водещи новини