Ще гласуваме в две тъмни стаички

  • 06 октомври 2011 06:59

  • 1924
  • 0
Ще гласуваме в две тъмни стаички
© Интернет

Две тъмни стаички за гласуване, а не както досега една, може да бъдат инсталирани в изборните помещения за предстоящия вот, обяви говорителят на ЦИК Бисер Троянов.

Препоръка за това е отправена към онези секции, в които са регистрирани между 500 и 1000 избиратели. Троянов уточни, че допълнителните тъмни стаички ще бъдат слагани по преценка на секционните избирателни комисии. ЦИК не може да ги задължи, тъй като не сме наясно с какви помещения разполагат и дали там има достатъчно пространство.

Тъмните стаички в плюс ще ускорят гласуването,
тъй като в закона не е предвидена възможност за удължаване на изборния ден, поясни Троянов. Той цитира разпоредбите, които повтарят досегашната практика и разрешават по-дълъг изборен ден само ако в 19 часа пред секцията има опашка от желаещи да пуснат бюлетина, съобщава "Монитор".

Заради сигналите от различни градове за прекалено дълги бюлетини за съветници ЦИК е взела решение, с което позволява при отпечатването да се намали шрифтът и полетата между отделните редове, така че всичко да се побере в рамките на метър. Въпреки това в Пловдив, Варна и Русе вече е ясно, че бюлетината за местен парламент ще е над метър.

Към момента изборната комисия няма данни дали в София са успели да свият дължината й под 1,2 м, каквато беше първоначалната информация.

Говорителите на ЦИК припомниха, че на 8 октомври изтича срокът, в който желаещите да гласуват по настоящ адрес, различен от постоянния, трябва да заявят това в общината. Такава възможност имат само гражданите, които са регистрирали настоящ адрес преди 22 юни. Троянов подчерта, че на този вот няма да има удостоверения за гласуване на друго място, а в чужбина ще се избира само държавен глава. Към момента е ясно, че ще се гласува в 162 града в 58 държави. Студентите първокурсници и гимназистите, които учат извън родното си място, също няма да могат да пуснат бюлетина за кметове и съветници в района на учебното си заведение. Те ще имат право на глас в кампусите само за президент и то при условие, че разполагат със заверена студентска книжка. В случай че искат да участват и в местния вот, ще трябва да се завърнат в общината, където е постоянният им адрес.

Последвайте канала на

1924 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини