МВР ще издава удостоверения за право на гласуване и в изборния ден

  • 04 октомври 2011 17:18

  • 1166
  • 0
МВР ще издава удостоверения за право на гласуване и в изборния ден
© Булфото

Хората, чиито лични документи са с изтекъл срок, ще могат да гласуват, ако до 17 октомври подадат в полицията заявления за нови лични карти. Ведомството ще издава удостоверения за право на гласуване и в изборния ден.

Това заяви в интервю за БНР Мария Костадинова, началник на дирекция „Документи за самоличност" в МВР.

"Български граждани ще могат да гласуват с изтекли лични карти, но при положение, че са си подали заявление за нова лична карта. Т.е. ако заявлението за личната карта е подадено преди 17 октомври, седмицата преди изборите, нашите служби ще направят всичко възможно да издадат тази лична карта и гражданинът да може да гласува с новоиздадената лична карта. Но ако гражданинът си подаде примерно на 19 октомври и не иска с бърза или с експресна услуга, тогава вече ще му бъде издадено удостоверение за изтекла лична карта и той ще може да гласува със старата си лична карта", каза тя.

Промяната стана факт след споразумение между МВР и ЦИК. Към момента българите, които няма да бъдат допуснати до урните заради изтекли документи, са 80 000. От МВР обещават минимални глоби за хората с изтекли документи. По закон гражданите, които не са сменили личните си карти навреме, трябва да бъдат санкционирани със сума между 20 и 150 лева.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1166 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини