Към 150 секции не броили преференции

  • 08 октомври 2014 21:51

  • 2562
  • 3
Към 150 секции не броили преференции
© Булфото

Между 100 и 150 секционни избирателни комисии не са преброили преференциите за кандидатите на предсрочните парламентарни избори по данни на ЦИК. Според говорителя на ЦИК Цветозар Томов това са не повече от 2-3 на сто от секциите, а неотчетените преференции все пак са недостатъчни, за да променят резултатите от изборите, пише "Труд".

Репортер на всекидневника откри, че отбелязана от него преференция в секция 14 в столичния квартал „Лозенец“ не е отразена в протокола за преброяване. Гласували в Благоевград и Варна също се оплакаха, че комисиите не са отчели предпочитанията.

Наблюдателката към Института за развитие на публичната среда Венцислава Болова е станала свидетел на немарливо отношение към преброяване на преференциите в 182-ра секция във Варна. Тя направила забележка на председателя и заместника на СИК, че преференциите не се броят по указанията на ЦИК. “Отговорът беше нещо като "хората вече в Космоса летят, а ти ще ме караш да ти броя с чертички, все едно карти играя. Ще ти спазвам тука тъпите правила.” Според наблюденията й членовете на комисията не искали да се занимават с броенето на преференциалните гласове.

Според Томов проблемите идват от това, че не е предвиден строг контрол върху въвеждането на преференциите в протоколите.

ЦИК смята да предложи от бюлетините при следващ вот да отпаднат номерата на партиите. Целта е да не се получава объркване и пренареждане на листите заради съвпадение на номерата на партиите и на преференциалните кандидати. В 7 района избирателите на ГЕРБ пратиха поставените по номер 9 напред в листите заради съвпадение с номера на партията в бюлетината. Цветозар Томов смята, че трябва да се въведат и преброителни центрове. Те ще ликвидират практиките за контрол на вота и купуване на гласове.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2562 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
super

2014.10.14 | 22:34

3
Много ще е добре да се махнат номерата на партиите, и да има само едно празно квадратче! Грамотните хора знаят къде да поставят X, а неграмотните нямат право да определят съдбата на България! Електоратът на ДПС и купените цигани на всички партии ще се затруднят доста!
БУТАЧА

2014.10.09 | 23:31

2
ЦЯЛАТА НИ РАБОТА Е ЕДНА ПОРНОГРАФИЯ БЛАГОДАРЕНИЕ НА КОМУНИСТИТЕ,70 ГОДИНИ БЕЗВРЕМИЕ,ХУБАВОТО Е ЧЕ НАД ПОЛОВИНАТА ОТ ИЗБИРАТЕЛИТЕ СА ГО РАЗБРАЛИ
o&k

2014.10.09 | 14:24

1
Бел съм в комисии по иэбори и энам какво е.Времето едвам се влачи,иэбирателите -и те се влачат,криво ти е щото си станал рано,слушаш по неволя тъпи раэговори на "колегите",не се пуши в стаята...и иэведнъж да броя приумиците на сулю и пулю,драснати в бюлетините...сякаш ще ми увеличат эаплатата!?!

Добави коментар

Водещи новини