Файненшъл таймс: Възможността за безизходица в България нараства

  • 06 октомври 2014 08:47

  • 1960
  • 2
Файненшъл таймс: Възможността за безизходица в България нараства
©

Политическа нестабилност в България продължава, след като предсрочните избори за формиране на трето правителство за по-малко от две години не успяха да дадат ясен резултат, пише в днешния си брой британският в. "Гардиън".

София е изправена пред перспективата за нова нестабилна правителствена коалиция, тъй като според първите прогнозни резултати в новия парламент влизат осем политически партии, отбелязва американският в. "Ню Йорк таймс". Бившият министър-председател десноцентрист Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г излезе начело, но е далеч от необходимото му абсолютно мнозинство. Следващият парламент се очаква да бъде много раздробен, което подсилва несигурността и съмненията, че десноцентристите са способни да формират коалиция, коментира френският в. "Либерасион".

Възможността за политическа безизходица нараства, тъй като Борисов изключи възможността за коалиция със социалистите или ДПС и бе уклончив и за сътрудничество с Реформаторския блок. Въпреки това е малко вероятно ГЕРБ да намерят политически съюзници сред малките партии - три националистически и една левоцентристка - които ще разполагат в парламента с шепа места, след като преодоляха бариерата от 4 процента, пише британският в. "Файненшъл таймс".

Компромисът между многото партии ще бъде ключов, ако се състави правителство. Страната е изправена пред неотложни вътрешни и международни проблеми, като започнем от най-тежката банкова криза от близо две десетилетия и стигнем до няколко спорни точки между София и Европейската комисия, казват политически анализатори, цитирани от американския в. "Уолстрийт джърнъл".

Новото правителство трябва да даде тласък на икономическия растеж, да се справи с корупцията и организираната престъпност. То обаче се налага освен това да търси баланс във външните отношения на София. От една страна, България се нуждае да запази традиционно силните си връзки с Русия - източник на газ, туристи и инвеститори. Но в същото време то трябва да се придържа към Брюксел, който заедно с Вашингтон иска България да отслаби връзките си с Москва заради украинската криза, отбелязва "Гардиън".

Последвайте канала на

БТА
1960 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2014.10.10 | 23:45

2
A и както се разбра терена на който е построенo училището е много ценен това е лесен начин то да бъде закрито и да си го приватизират хората зад схемата. И хайде моля ви се не приемайте всичко което ви се казва като чиста истина помислете малко преди това.. колкото можете поне де. Жалко е че има хора които сляпо вярват в лъжите им и ще помогнат да затворят училището.
BOIKO E KRADEC I YBIEC

2014.10.06 | 12:27

1
ZE TO BOIKO TIKVATA E NAI GOLEMIA PRESTAPNIK-KOLKO MNOGO PRESTAPLENIA VISIAT NA GLAVATA MU -DOKOGA???

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини