Световните агенции: Политическата нестабилност в България продължава

  • 05 октомври 2014 22:41

  • 2510
  • 3
Световните агенции: Политическата нестабилност в България продължава
© Булфото

Световните информационни агенции, съобщавайки за резултатите от предсрочните парламентарни избори в България,  отбелязват, че тъй като нито една от водещите партии не е постигнала категорично мнозинство, пред следващите дни ще се търсят коалиционни партньори, но прогнозират, че създаването на правителство ще бъде трудно, пише БТА.

Франс прес съобщава, че партия ГЕРБ е излязла начело, но че се е представила по-слабо от очакваното и това ще усложни съставянето на правителство, защото ГЕРБ е далеч от абсолютното мнозинство от 121 депутати. Извънредните избори бяха свикани, след като за две години две правителства подадоха оставка на фона на протести срещу корупцията и бедността, посочва Франс прес. Ройтерс също прогнозира, че съдейки по резултатите от изборите, България вероятно върви към "нестабилна" коалиция, която ще трябва да се справи с банкова криза и задачата за съживяване на икономиката. Продължаващата нестабилност ще отблъсне инвеститорите, отбелязва агенция и посочва, че тази година преките чужди инвестиции са намалели с повече от една пета. Избирателната активност, най-ниската за 25-те години на прехода, е израз на силното разочарование на избирателите от политическата класа, подчертава Ройтерс. Това, че в парламента може да влязат рекордно голям брой - осем партии, показва, че гласоподавателите са разочаровани и от основните политически формации. Ройтерс посочва, че основен приоритет за новото правителства трябва да бъде съдбата на Корпоративна търговска банка.

Българите отидоха да гласуват с надежда, че едно ново правителство ще сложи край на политическата безизходица, ще съживи вялата икономика, ще реши тежката банкова криза и ще намери начини да разхлаби хватката на Москва върху енергийните доставки, изтъква Асошиейтед прес. От антимонополни съображения ЕС оказа натиск върху България, за да я накара да се оттегли от проекта Южен поток и работата по него спря. Бойко Борисов заяви, че ще продължи да строи газопровода, само ако проектът получи одобрението на ЕС, за разлика от социалистите, които искат проектът да се реализира на всяка цена, отбелязва Асошиейтед прес.

ДПА коментира, че апатията на българските гласоподаватели е родила един фрагментиран парламент, което може да усложни изграждането на коалиции, както и управлението. А в същото време страната има нужда от спешни реформи, за да даде тласък на икономиката и да се бори с корупцията. Апатията отразява разочарованието на българите, че седем години членство в ЕС продължават да са най-бедната страна в ЕС, както и недоволството им от политическата класа, която смятат за корумпирана, съобщава ДПА.

Припомняйки политическата биография на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, германската агенция пише, че макар днес той за трети път да е извел консервативната си партия до победа, нееднозначната му репутация може да му попречи да създаде коалиция и отново да стане премиер. Отбелязва се, че управлението на Борисов е било белязано от скандали, включително с неразрешено подслушване на висши политици.

Съобщавайки за предварителните резултати от изборите, ТАСС посочва, че ако основните български политически сили - ГЕРБ и БСП - не успеят да се договорят и да съставят правителство на мнозинството, политическата криза в България ще продължи и не е изключено в близките месеци да има нови избори. Цитиран е служебният премиер Георги Близнашки, който по-рано в разговор с кореспондент на ТАСС е нарекъл подобна ситуация "кошмарна вероятност", но се е съгласил, че такъв вариант за развитие на събитията е "възможен".

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2510 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
CRH7

2014.10.06 | 07:36

3
Пускайте заложи колко ще изкара 43 НС. Аз не му давам повече от месец. п.с. Хубаво е да започнете да учите цигански или турски

2014.10.06 | 07:36

2
Да , от нашата апатия спечели ЕДИНСТВЕНО доган !
a

2014.10.06 | 07:36

1
Смях, сек*с и пародия!

Добави коментар

Водещи новини