ВАС не бил разгледал по същество жалбата за уникалния номер на бюлетината

  • 23 септември 2014 09:23

  • 1047
  • 1
ВАС не бил разгледал по същество жалбата за уникалния номер на бюлетината
©

Изпълнителният директор на "Прозрачност без граници" Калин Славов коментира пред БНР жалбата на Асоциацията за уникалния номер на бюлетините.

Аргументът, който изтъква Върховният административен съд в своето определение, е, че това е вътрешнослужебен акт. Това би било така, ако в него се оказваше единствено от коя страна на урната би трябвало да стои печатът или да бъдат разположени бюлетините, но тук се отнася до материалното право, смята той.

По думите му законът е посочил коя бюлетина да бъде считана за действителна и коя за недействителна и това има пряко отношение към правото на гражданина да може да гласоподава тайно.

Този т.нар. "вътрешнослужебен акт" веднъж представляват дописване на закона и дописвайки го, това пряко се отразява върху правото на гласоподавателя. Донякъде бих могъл да го възприема, ако жалбата на организация, наблюдаваща изборите, бива отхвърлена поради липса на пряк интерес, но когато жалбата на български гражданин, който е гласоподавател, бива отхвърлена поради липса на правен интерес – това вече надхвърля моята правна и житейска логика, коментира Славов.

В тази ситуация нашата реакция беше единствено възможната, за да има разумен ефект. Написахме писмо до ЦИК, в което излагаме подробно опасенията си и ги молим да преразгледат методическите си указания в тази част. След като Изборният кодекс съвършено подробно е описал действията на СИК и оказал изрично, че отрязъкът с номерата на бюлетината се откъсва пред гласоподавателя и тогава се пуска в урната, каква е тази хипотеза, в която би попаднала бюлетина с пореден номер, допълни изпълнителният директор на "Прозрачност без граници".

Това означава, че ЦИК не смята, че СИК са достатъчно обучени в това елементарно действие ли? Бюлетините са подредени по поредните си серийни номера. На всеки гласоподавател в реда, в който те пристигат, се подава бюлетина с пореден сериен номер. Независимо колко е дълъг той, виждате, че доста лесно би могло да се отбележи коя бюлетина от кой е пусната. Не казвам, че това ще се случи като правило, но съществува тази възможност и на тази основа би могъл да се развие съвършено основателен страх у всеки избирател, че гласът му може да бъде проследен, отбеляза той.

Според Славов ВАС не е разгледал по същество жалбата на Асоциацията: "Той е казал, че изобщо такава жалба не може да бъде разглеждана, защото липса правен интерес от българските граждани по този въпрос".

Програмният директор на Асоциация "Прозрачност без граници" Линка Методиева заяви, че е сигнализирала ВАС в качеството си на гражданин, като основният мотив е, че тази пречка, която залага в указанията си ЦИК пред запазване на тайната на вота, следва да бъде премахната.

Говорителят на ЦИК Александър Андреев потвърди, че в Комисията е постъпило писмото на Асоциацията: Имаше обжалване пред ВАС на нашето решение по отношение на номерата. Въпросът по оттеглянето на отрязъка е въпрос, който е свързан с действие на СИК и не може да се държи отговорен избирателят затова, че член на СИК не е изпълнил задълженията си. При предходната жалба на Асоциацията при изборите за евродепутати се установи, че това не е явление, което да се е получило въобще в процеса на изборите.

По отношение на изборните секции в Турция, Андреев заяви, че има втора жалба за секциите в Турция: Не мога да споделя твърдението на жалбоподателите, че ние не сме се съобразили с решението на ВАС, тъй като преценката на съда е при непълнота на нашите решения и на фактическата обстановка, а именно, че с нашето решение е определена таблица с местата, от които в предходните избори е имало над 100 избиратели.

В тези места, в който е отменено нашето решение по отношение на Турция, съответно там е имало достатъчен брой гласоподаватели, за да могат да бъдат образувани необходимите секции. Сега очакваме, че в момента ВАС, който ни върна с указания да приложим закона в неговата цялост, ще се съобрази с нашето последно решение, с което ние сме мотивирали защо сме открили секции и броят им.

Последвайте канала на

1047 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2014.09.25 | 11:30

1
ЕЙДЕ ДА ИДВАТ ГЕРБ НА ВЛАСТ ЧЕ МИ ПИСНА ОТ цигани и комунисти

Добави коментар

Водещи новини