Интернет регистър показва даренията за изборите

  • 20 септември 2011 15:47

  • 959
  • 0
Интернет регистър показва даренията за изборите
© Булфото

От 26 септември ще има интернет - регистър с имената на хората, направили дарения на участниците в президентските и местните избори.

От интернет страницата на Сметната палата всеки гражданин ще може да провери какви дарения получава всеки кандидат за президент, кмет или общински съветник и кои са дарителите му, предаде БНР. На този регистър ще се публикуват и цялостните отчети на разходите в кампанията, направени от партиите, коалициите и инициативните комитети, уточни председателят на Сметната палата Валери Димитров.

"Имената на дарителите и вид, цел, размер или стойност на направените от тях дарения, както и декларациите за произхода на дарените средства по общия размер на дарения на едно физическо лице да надхвърли хиляда лева. Имена на физически лица, предоставили безвъзмездно за ползване вещи и услуги за предизборната кампания, декларации за произход на средствата на кандидатите, издигнати от партията, коалицията или инициативния комитет и членовете на съответния комитет, когато размера на средствата надхвърли хиляда лева", заяви той.

Кандидатите трябва своевременно да изпратят по пощата или чрез електронен подпис до Сметната палата въпросните данни. Партиите обаче могат да подадат информация за даренията си в последния момент, стана ясно от обяснението на заместник-председателя на Сметната палата Валери Апостолов.

"Законът мъчи в кой момент трябва в рамките на кампанията да подадат дарителите. Ние сме приели, че партиите ще могат да подават 24 часа след последния ден, след балотажа", каза Апостолов.

На практика, ако водещите кандидати подадат информация в последния момент, тя ще бъде публикувана след втория тур и хората няма да имат технологично време да се запознаят с нея.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
959 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини