Марешки купува гласове в аптеките си

  • 13 септември 2011 06:12

  • 3734
  • 0
Марешки купува гласове в аптеките си
© Булфото

Аптекарският бос Веселин Марешки, който се кандидатира за кмет на Варна като независим, предлагал по 50 лв. на калпак за глас в своя полза.

Схемата е разкрита в сигнал на сайта „За честни избори”, съобщава в. "Монитор". Акцията си Марешки разгръщал пред аптеките в морската столица. Там младо момиче посрещало клиентите и предлагало по 20 лв. на всеки срещу личните му данни. Останалите 30 лв. щели да се изплатят след самото гласуване в полза на бизнесмена. Според информацията в сайта акцията била в ход вече повече от седмица.

Зад независимата кандидатура на Марешки за кмет на Варна пък вече обявиха, че ще застане ВМРО-НИЕ на пловдивския кмет Славчо Атанасов, както и „Нова сила”, Национално патриотично обединение и социалдемократите.

В сайта се съобщава и за куриозен случай на предизборна агитация в хисарското село Беловица. Подаденият сигнал разобличава настоящата кметица Илина Костова, която възнамерява да се бори за втори мандат, и нейна конкурентка за поста. Двете използвали едни и същи приоми в опит да съберат подкрепа, без да извадят и лев от джоба си. Преди да е стартирала официално предизборната кампания, претендентките за местния вот обикаляли от врата на врата в селото, се посочва в информацията.

Костова дори била ангажирала секретарката на кметството, която при посещенията си по домовете записвала в списъци имената и ЕГН-тата на хората. Съперничката й, която не разполагала с ресурса на местната власт, пък настоявала да я подкрепят с аргумента, че „имала деца за издържане”. Хората масово си давали данните за новата претендентка, но не от съжаление, а от страх, се пояснява в сигнала. Оказало се, че съпругът й е местният шериф и възрастните хора в селото се притеснявали от евентуални последствия при отказ. В крайна сметка, за да нямат проблеми, жителите обикновено се записвали и в двата списъка.

В сайта се разкриват и поредните машинации на партията на Яне ЯневЯне Янев Яне Георгиев Янев е роден на 22 април 1971 г. в Сандански.   Завършил е математическа гимназия, – РЗС. Както „Монитор” писа, близкият до Трактора политик вече фалшифицира подписка за промяна в конституцията с близо 300 000 парафа менте. Сега пък местната му структура във Велико Търново крадяла профили във „Фейсбук”, за да си направи група в своя подкрепа.

„И мен бяха вкарали, а даже не знам как съм се озовал там”, възмущава се авторът на сигнала в „За честни избори”. Най-скандалното в случая било това, че много от тайно прибавените потребители били на 15 години

„Законът забранява въвличането на деца в подобни агитации”, припомня условието за кампаниите подателят на информацията.

Както „Монитор” писа, за кандидат-кмет във Велико Търново Яне е изпратил дясната си ръка Емил Василев, който като депутат е наричан от колегите си в парламента с прозвището Бияча.

Нарушения не липсвали и в Пловдив, където масово кандидатите за кметове изтипосвали билбордове в нарушение на Изборния кодекс. Дани Каназирева от „Съюз за Пловдив”, независимият Величко Апостолов и Георги Титюков от коалиция „Кауза Пловдив” агитирали, без да сложат задължителното изречение „Купуването и продаването на гласове е престъпление”.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
3734 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини