В ЦИК са пристигнали протоколите от всички РИК в страната

  • 28 май 2014 13:18

  • 1222
  • 1
В ЦИК са пристигнали протоколите от всички РИК в страната
©

В Централната избирателна комисия /ЦИК/ вече са пристигнали протоколите от всички Районни избирателни комисии в  страната и се обработват, съобщиха от комисията.

Последният протокол, който се чакаше тази сутрин, беше от РИК-Пловдив област, информира по-рано говорителят Камелия  Нейкова.

На база на всички обработени протоколи малко по-късно днес ЦИК ще обяви бъдещите български евродепутати. Окончателно трябва да стане ясно и разпределението на мандатите в България след преференциалното гласуване.

След като бъдат отчетени протоколите от Районните избирателни комисии ще се разбере дали този преференциален вот е достатъчен за пренареждане на листите на Коалиция за България и на Реформаторския блок, където вместо водачът Меглена Кунева най-вероятно депутат в Брюксел ще бъде кандидатът на ДСБ Светослав МалиновСветослав Малинов Светослав Малинов е български политик от Демократи за силна България (ДСБ), политолог и кандидат, втори в листата.

Подобна ситуация има и при БСП, която се яви на вота с бюлетината под номер 15. Заради предполагаемо препотвърждаване на този вот там има опасност поставеният под същия номер в листата - 28-годишният Момчил Стефанов Неков, да събере повече  гласове от водача Сергей Станишев и съответно той да заеме депутатското място в Брюксел.

Вече е сигурно, че мястото на Делян Пеевски от ДПС ще заеме настоящият министър на околната среда и водите Искра  Михайлова, както самият Пеевски обяви на пресконференция в нощта на вота.

На база 100 процента обработени протоколи резултатите от изборите за евродепутати от България са: ГЕРБ - 30.40 на сто, БСП - 18,94 на сто, ДПС - 17,26 на сто, България без цензура - 10,66 на сто, Реформаторски блок - 6,45 на сто.

Партии, които не преминават бариерата, която да им осигури депутат в Брюксел, са АБВ с 4,02 на сто, НФСБ - с 3,05 на сто, "Атака" - с 2,96 на сто, "Глас народен" - 1,00 на сто, Коалиция КОД - 0.92 на сто.

При тези резултати в новия Европейски парламент български депутати ще има от общо пет партии - ГЕРБ, БСП, ДПС, България без цензура /ББЦ/ и Реформаторския блок /РБ/.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1222 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2014.05.29 | 16:12

1
CIK ILI SIK???? BANDITI

Добави коментар

Водещи новини