Цената за глас на вчерашния евровот се срина до 20 лв.

  • 26 май 2014 06:47

  • 2056
  • 4
Цената за глас на вчерашния евровот се срина до 20 лв.
©

Цената за глас на вчерашния евровот се срина до 20 лв., след като мизата на парламентарните избори миналата година достигна 80 лв., информира „Монитор“.

Няколко сигнала за предизборен алъш вериш бяха подадени от РИК-Варна на полицията.

Според единия от тях в село Въглен се предлагали по 30 лв. за поставяне на символ на „правилното” място в бюлетината. В Страшимирово, община Белослав, пък се плащало по 50 лв. за глас.

Рано сутринта вчера в РИК е постъпил и сигнал, че емисари раздават папки, което породило съмнения, че в тях има скрити пари. На мястото е пратена и полиция.

Столипиновци пък вчера „хвърлиха гласовете си за Европата”. Култовото признание направи 20-годишната бременна жителка на най-големия етнически квартал на Балканите Донка Димитрова. Тя не гласувала, а „хвърляла” гласа си на бюлетината. Думите й бяха подкрепени от още няколко жени, които категорично отричаха, клатейки глави, някой да им е давал пари срещу вот. Наред с Донка в изборните секции в ОУ „Пенчо Славейков” на тумби влизаха пременени с най-новите си дрехи цели семейства. „Ако не хвърля гласа си, ще ми режат помощите. Казаха ми на кой номер да отивам и да хвърлям. Че съм бременна и имам 3-годишно момиченце, а нямам работа”, призна жената, крачейки към урната. Повечето от съкварталците й категорично отричаха да имат нещо общо с търговията с гласове. Те вече знаели от плакатите и рекламите по телевизиите, че това е престъпление, а никой от тях не искал да лежи по затворите.

„Какви кебапчета бе, душа? Каквото искат, това да правят политиците, ама аз избори не пропускам. Няма купуване на гласове тук в „Столипиново”. На мен никой не ми е предлагал да ми дава пари. Аз избори не пропускам. Идвам и „хвърлям” гласа си”, каза пък пенсионерката Пенка Ангелова. „Дано да са за добро тези избори вече, че сили не ни останаха. Омръзна ни да гласуваме, но искаме да се оправи най-накрая държавата ни. Да взимаме и ние европейски пенсии! Аз съм със 120 лв. на месец пенсийка, а лекарствата ми струват 150 лв. Че това живот ли е? Гладуваме, за да имаме пари да си купим лекарствата. Политиците да дадат повече пари на пенсионерите. Да взимаме толкова, колкото в Германия”, занарежда и друга жена от квартала край училищната ограда, която в изборния ден отново се ползваше за простор и бе отрупана с изпрани чаршафи. Боклуците от западната страна на ОУ „Пенчо Славейков” обаче бяха поизринати предизборно, за ужас на клошарите. „Никой не ни ще гласовете. То е криза сега и партиите нямат много пари. Тази година е така. Криза е! Няма пари и не ни купуват”, клатеше глава пък пенсионерът Асен Митков. 45-годишната Фатма също отрече да е продала гласа си. „И за какво точно да продавам гласа си? За дребни пари? Няма да стане”, отсече тя. Зад думите й застана и 63-годишната Фанка Михайлова, която твърди, че отишла да гласува за промяната. „Искаме всичко да се промени. Вярвам, че „Столипиново” може да стане чист квартал, както е другаде в Пловдив. Да има работа за децата ни, че сега повечето хора са в чужбина. Който отива на гурбет, има какво да яде. Който остава в „Столипиново”, гладува, че няма работа”, ридаеше Фанка. До нея друга жена се обажда, че тя лично нищо не очаквала от политиците. „Какво мога да очаквам? Едното нищо. За толкова години нищо не направиха, ама пак дойдох да гласувам, че да имаме и наш глас на тези избори”, каза Гюлшан. Роза Величкова, която изкарва прехраната си като санитарка, също бе категорична, че купуване на гласове в квартала не е имало. „Да се оправи кварталът, да има чистота - за това дойдох да гласувам. И не е вярно, че срещу 20 лв. или 40 лв. ще се продадем. Само искаме чистота в „Столипиново”, увери тя.

Междувременно РИК провери сигнал за фондация, разполагаща със списъци с избиратели и улици. Нейни представители упътвали хората към коя секция в училището да отидат да гласуват според адресите им.

Последвайте канала на

Десислава Станева
2056 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Румен

2014.05.26 | 17:37

4
Ако не можете да си намерите партия, чийто послания и намерения да споделите и за която да гласувате значи проблемът е във вас а не във системата. Негласуването не е израз на позиция а глупост.
MA

2014.05.26 | 17:36

1
А защо ти е пенсията 120 лева ?

2014.05.26 | 17:36

3
"Щото не съм внасяла един лев осигуровки цял живот, пък и толкова съм работила." Това мисля е един възможен отговор.

2014.05.26 | 17:36

2
Моля, Сънародници, Българи, гласувайте на следващите избори!!! Има толкова много партии, бъдете активни!!! Виждате, че като не гласувате изборът се прави вместо вас.

Добави коментар

Водещи новини