"Прозрачност без граници" сигнализира ЦИК за лошо обучение на СИК-овете

  • 22 май 2014 09:02

  • 711
  • 0
"Прозрачност без граници" сигнализира ЦИК за лошо обучение на СИК-овете
©

На участниците в обучението на секционните избирателни комисии не са предоставени ясни и точни указания по отношение на действителността на бюлетината, в случай, че е останал на нея този долен десен ъгъл. Това заяви Линка Тонева от Асоциация "Прозрачност без граници" пред БНР.

"По отношение на преференциалния вот - трябваше да се отдели специално внимание. Методическитие указания на ЦИК не са предоставени.Тези обучения се проведоха след работно време, в късен час, създаде се напрегната атмосфера. В два астрономически часа трябваше да се обяснят много технически детайли. Не всички участници имаха възможност да създадат своите въпроси. 11 хиляди секционни комисии ще прилагат изборното законодателство. Те трябва еднозначно да го прилагат", по думите й.

"Не е изяснено дали е действителна бюлетината, на която не е поставен вторият печат. Важно е да се дадат много ясни указания. Знам, че може да бъдат направени още малко допълнителни усилия. Безплатната линия 080011224 е получила доверието на гражданите вече над 8 години и на нея може да се подават сигнали за нарушения", допълни още Линка Тонева.

Говорителят на ЦИК Александър Андреев от своя страна каза, че ангажиментът за обучение на секционните избирателни комисии е на районните комисии. "Вече сме раздали методическите указания. При нас няма сигнали за нередности, освен този на Прозрачност без граници", каза той. По думите на Андреев засега в ЦИК няма и сигнали за купуване на гласове.

Последвайте канала на

711 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини