ЦИК разясниха как трябва да гласуваме на 25 май (видео)

  • 15 май 2014 15:00

  • 3104
  • 2
ЦИК разясниха как трябва да гласуваме на 25 май (видео)
©

Целта на този брифинг е да проведем една дискусия с презентация, която е свързана с гласуването в изборния ден. Надяваме се тази информация да достигне до всички граждани.

Това обяви говорителят на ЦИК Александър Андреев, на специална пресконференция, на която беше разяснено как трябва да протече гласуването в изборния ден. Ще се опитаме да ви покажем нагледно, как трябва да гласуваме на 25 май. В предизборния ден е важно да се знае, че е забранена предизборната агитация. Във всички стаи за гласуване трябва да има табла, на които ще има разяснения за гласуването, пълният списък на всички кандидати за евродепутати, самата бюлетина, обяснение, че трябва да се гласува само със знак x или v, каза още говорителят на ЦИК Камелия Нейкова. Изборният ден започва в 6 часа на 25 май. В изборното помещение могат да присъстват членовете на СИК, кандидати за евродепутати, наблюдатели и застъпници на отделните партии, както и журналисти. Бюлетината се откъсва пред избирателя, по пунктира. Самият избирател трябва да се увери, че по нея няма никакви знаци. Избирателят може да гласува само със знак x или v, с химикал със син цвят. Избирателят трябва да отбележи своя вот в квадратчето срещу партията или коалицията. Едва след това, той може да отбележи своята преференция, като това трябва да стане в кръгчето, пак само със знак x или v. Преференцията може да бъде само една. Без да бъде отбелязан знак в квадратчето, бюлетината ще се счита за невалидна, разкри Нейкова.

Бюлетината не е фабрично сгъната, защото печатницата няма техническа възможност да го направи. Избирателят трябва да внимава много при сгъването на бюлетината. долният десен ъгъл трябва да се вижда, за да бъде сверен номера на бюлетината, с този от кочана. На гърба на сгънатата бюлетина се поставя печат и от нея трябва да бъдат откъснати всички номера. При пускането на бюлетината в избирателната кутия, върху нея не трябва да има никакви номера. Това е важно. Ако избирателят сгреши при гласуването, има право на само още една бюлетина, категорична беше говорителката на ЦИК. За избирателите, които не могат да стигнат до изборните секции, ще се осигурят подвижни такива. Гласуването ще се извърши по същия начин. Кметовете на общините са длъжни да осигурят такива подвижни изборни секции. Изборният ден трябва да приключи в 19,00 часа вечерта, обяви Нейкова.

Бюлетината ще се счита за недействителна, когато има някакви други знаци освен x или v, когато знакът е отбелязан с друг цвят освен син, когато няма знак в квадратчето. Преференцията не се зачита и не се брои, ако има отбелязване в повече от едно кръгче. На членовете на СИК се забранява да пренасят бюлетини и протоколи на други места освен в РИК и общината. Този процес ще се контролира от полицията, заяви Нейкова.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
3104 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2014.05.20 | 18:15

2
"Не е важно кой как гласува,а кой брои гласовете!" (Сталин)
Удивен

2014.05.18 | 14:42

1
ама чакайте бе, хора, ами нали уж гласуването било анонимно, а пък те ти записват номера на бюлетината към номера ти в списъка с гласоподавателите??? обяснете ми, че съм я разбрал работата погрешно и веднага хуквам да си пускам гласа, ама по-бързо, че сън не ме хваща, мамка му!!! дъ жувей Ивропътъ

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини