ДПС поиска промяна на бюлетината

  • 10 април 2014 15:48

  • 1651
  • 6
ДПС поиска промяна на бюлетината
© Булфото

 По предложение на ДПС парламентарната правна комисия към парламента прие да се промени бюлетината, с която да гласуваме.

Това стана при окончателното разглеждане на измененията в Изборния кодекс, първоначално предложени само от ГЕРБ. От движението настояват номерата на кандидатите за преференции да бъдат поставени в кръгче, а не в квадрат, както беше предвидено в Изборния кодекс. ДПС се позоваха на сутрешен блок като повод да внесат предложението, което беше прието, благодарение на депутатите от движението и ГЕРБ. Номерата на кандидатите, чрез които ще се отбелязват преференциите, да бъдат оградени в кръгче. По този начин те ще се различават от квадратчето, предвидено за номерата на партиите и коалициите. Председателят на правната комисия Четин КазакЧетин Казак Четин Хюсеин Казак е юрист и народен представител в 39-то Народно събрание и 40-то Народно обясни, че по този начин всички избиратели ще бъдат предпазени от възможността да се объркат.

„Това предложение е продиктувано от притесненията, които бяха изказани, включително в публичното пространство от независими експерти. Ще ви посоча например изказване в сутрешния блок на една телевизия на проф. Михаил Константинов, че има опасност от объркване на избиратели, ако геометричната фигура, в която се упражнява вотът за партии и коалиции, от една страна, и преференциалния вот, от друга, са еднакви - т.е. квадратчета и за двете", обясни Казак, цитиран от Дарик. Предложението на ДПС беше внесено между първо и второ четене на измененията в Изборния кодекс, внесени от ГЕРБ. Те обаче касаят съставът на ЦИК.

Без да обяснява дали по принцип подкрепя идеята на движението или не, единствено Цецка ЦачеваЦецка ЦачеваЦецка Цачева Данговска е министър на правосъдието в кабинета "Борисов 3" от 4 май 2017 г. одо 23 гласува „въздържал се" с мотива, че промяна не е в обхвата на приетите на първо четене текстове. За сметка на това останалите гербери в комисията подкрепиха ДПС. „Сториха ми се разумни аргументите", обясни Димитър Лазаров от ГЕРБ. От БСП никой не каза дали подкрепя промените или не. Освен това социалистите не участваха и в гласуването. Правната комисия прие и промените, с които съставът на ЦИК се увеличава от 19 на 20 души, а мандатът е в полза на ДПС. Очаква се утре сутрин промените да влязат за окончателно разглеждане в пленарната зала.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1651 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
Истината

2015.06.18 | 14:16

6
ТОЯ "ГОСТ" КОЙТО СИ НАПИСАЛ КАТО БЪЛГАРИН Е МНОГО НЕГРАМОТЕН И ПРОСТ ЧОВЕК.ЖАЛКО.ЧЕ СИ ПИСАЛ БЪЛГАРИН-ИЗЛАГА БЪЛГАРИТЕ

2014.04.24 | 18:56

5
Тези различни кръгчета, квадратчета, ромбчета, са за да могат да им нагласят какво да пишат и означават. Става дума за неграмотни хора, без собствено мнение, но с право на глас.
Българин

2014.04.15 | 17:22

4
Партия която не изповяда православието няма никакви права да претендира за каквото и да е. Щом толкова искат да отиват в държавата чийто език говорят и която религия изповядат.
ds

2014.04.15 | 17:22

2
ами да зящо не
1

2014.04.15 | 17:22

3
zashtoto ne sme v turciq
.

2014.04.15 | 17:22

1
sled tova shte poiskete i da pishe na turski ezik

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини