Експерт: Много медии рязко смениха курса

  • 20 май 2013 09:21

  • 2272
  • 0
Експерт: Много медии рязко смениха курса
©

"Избори 2013 бяха по-специални - същинската медийна кампания беше съпътствана от кампания извън платените форми. Това силно намали възможностите за търсене на компромиси след изборите", каза в „Преди всички“ по БНР доц. Орлин Спасов, изпълнителен директор на фондация "Медийна демокрация".

Той представи резултатите от медиен мониторинг на Избори 2013.

"В бъдещия Изборен кодекс има нужда от по-ясни дефиниции. В правния свят у нас не съществува понятието политическа реклама. Трябва да се разграничат и платеното и редакционното съдържание", смята Спасов.

"Въпреки че новината за отпечатаните допълнителни бюлетини беше важна, от страна на някои медии имаше видимо формиране на обществено мнение за политика, което е изкривяване на медийните стандарти. Те би трябвало до поддържат етично отношение, да спазват дори и неписаните правила.
Много медии извършиха рязка и конюнктурна смяна. Най-рязък беше обратът на вестник „Телеграф“. Имаше и всекидневник, който в деня на изборите излезе със статия хората да не гласуват.
Очерта се голяма разлика между традиционните медии и онлайн средата. Имаме редуциране на активността на партиите в онлайн пространството. Много партии искаха да избегнат преки отношение с граждани в интернет след протестите. Много от политиците видяха известни рискове и предпочитаха да избегнат този вид общуване.
Имаше фаворити и това са националистическите партии. Възходът на национализма се наблюдава както в онлайн средата, така и в традиционните медии", отбеляза доц. Спасов.

Последвайте канала на

Десислава Станева
2272 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини