В. Файненшъл таймс за вота у нас: Много баби, хилаво дете

  • 10 май 2013 15:51

  • 1402
  • 1
В. Файненшъл таймс за вота у нас: Много баби, хилаво дете
©

Българска поговорка гласи: "Много баби, хилаво дете". Точно това може да се случи след изборите за български парламент на 12 май, отбелязва в. "Файненшъл таймс".

Много партии участват в изборите и тези, които влязат в парламента най-вероятно ще поспорят кой да се грижи за "хилавата" българска икономика, пише изданието. Вестникът припомня, че вотът беше насрочен два месеца по-рано от очакваното, след като правителството на ГЕРБ подаде оставка след улични протести срещу високите сметки за ток, бедността, корупцията и авторитарността.

Допитванията дават лека преднина на ГЕРБ пред социалистите, но също толкова важен е въпросът кои от по-малките партии ще успеят да преминат 4-процентната бариера, за да влязат в парламента и каква роля ще изиграят те в съставянето на коалиционно правителство.
Повече от половината от електората обаче все още не е решил за кого ще гласува, или пък е решил да не гласува нито за БСП, нито за ГЕРБ, посочва изданието.

След като бъдат преброени гласовете, се очаква период на пазарлъци и е възможно зад волана отново да седне ГЕРБ, което може да не се хареса особено на българите, които излязоха да протестират по улиците, пише "Файненшъл таймс". Но в политиката на Балканите винаги може да се очаква неочакваното или дори очевидно невъзможното, допълва вестникът и припомня, че от падането на комунизма нито едно правителство не е било преизбирано в България. А тези избори се отличават от предишните и поради липсата на фигура на спасител, в която на предния вот се превъплъти Борисов.

Но който и да спечели изборите, той ще се озове пред неизбежната задача да съживи икономиката на най-бедната страна в ЕС и, което е по-важно за много българи, да върне доверието към политическата система.

Последвайте канала на

БТА
1402 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2013.05.12 | 07:34

1
Да, политическата система в България е виновна за състоянието на народа! Но народа сам си е виновен!

Добави коментар

Водещи новини